• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι άγριες ημέρες του Jeff Bezos: Οι καυτές selfies, ο εκβιασμός και το δράμα της Amazon στη Νέα Υόρκη

    • Bloomberg


    Εάν ο επικεφαλής της Amazon.com Inc., o δισεκατομμυριούχος Jeff Bezos θέλει το τμήμα παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών της εταιρείας του να δημιουργήσει το επόμενο blockbuster, ίσως θα έπρεπε το σενάριο να έχει θέμα τη ζωή του.

    Μόνο τις δύο τελευταίες μέρες, η βιογραφία του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου περιλαμβάνει περισσότερες ανατροπές και από τις ταινίες του M. Night Shyamalan.

    Απειλές από μία εφημερίδα ότι θα δημοσιεύσει προσωπικές του φωτογραφίες, ένα ιδιωτικός ερευνητής που έχει προσληφθεί για να αποκαλύψει τις διαρροές, θεωρίες συνωμοσίας για τη σχέση της υπόθεσης με τη δολοφονία του διαφωνούντα σαουδάραβα δημοσιογράφου, πολιτικές ίντριγκες γύρω από μια προτεινόμενη επένδυση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε γειτονιά της της Νέας Υόρκης.

    Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, όταν ο μεγιστάνας του ηλεκτρονικού εμπορίου, χρησιμοποίησε το twitter για να ανακοινώσει ότι ο ίδιος και η Mackenzie, η επί 25 έτη σύζυγος του, αποφάσισαν να χωρίσουν.

    Μέσα λίγες ώρες, η National Enquirer αποκάλυψε τη σχέση του Bezos με την πρώην τηλεπαρουσιάστρια Lauren Sanchez. Αυτό μέχρι τώρα ακούγεται πολύ κοινότυπο.

    Η ιστορία πήρε άλλη διάσταση όταν ο Bezos σε ένα μακροσκελές post κατηγόρησε το National Enquirer και τον εκδότη του, David Pecker, τον οποίο χαρακτηρίζει φιλικά προσκείμενο στο Donald Trump, για εκβιασμό. Συγκεκριμένα ο εκδότης απείλησε να δημοσιεύσει προσωπικά μηνύματα και φωτογραφίες του ισχυρού άνδρα της Αmazon και της νέας συντρόφου του.

    Το περιοδικό φέρεται να ζητά από τον Bezos να δηλώσει ότι το National Enquirer δεν έχει κανένα πολιτικό κίνητρο εναντίον του, διαφορετικά θα προβεί στη δημοσιοποίηση των επίμαχων φωτογραφιών. Παράλληλα, του ζητά να σταματήσει τις έρευνες για τη διαρροή των φωτογραφιών. Σημειώνεται ότι δισεκατομμυριούχος ανέθεσε σε ιδιωτικό ερευνητή να μάθει τη διαρροή και τους λόγους της επίθεσης που δέχθηκε από την εφημερίδα.

    Η σχέση του Bezos με τον Trump μόνο καλή δεν μπορεί να θεωρηθεί. Η εφημερίδα του μεγιστάνα, The Washington Post, έχει δημοσιεύσει αρκετές φορές ρεπορτάζ που αφορούν τον Trump, καθώς και τις έρευνες για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.

    Ο Bezos αποφάσισε να αποκαλύψει την αλληλογραφία του με το Enquirer και να ρισκάρει να δημοσιευτούν προσωπικές του φωτογραφίες, προκειμένου να αντιταχθεί στον εκβιασμό και να διασφαλίσει την ακεραιότητα της Washington Post, όπως είπε ο ίδιος.

    “Είναι αναπόφευκτο ότι ορισμένοι ισχυροί άνθρωποι που παρακολουθούν την κάλυψη ειδήσεων της Washington Post θα υποθέσουν λανθασμένα ότι είμαι ο εχθρός τους”, έγραψε ο Bezos. “Ο Πρόεδρος Trump είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, όπως είναι εμφανές από τα πολλά tweets του. Επίσης, η ουσιαστική και αμερόληπτη κάλυψη της Post της υπόθεσης της δολοφονίας του αρθρογράφου Jamal Khashoggi είναι αναμφισβήτητα μη δημοφιλής σε ορισμένους κύκλους”.

    Η διαμάχη μεταξύ του Trump και του Bezos είναι γνωστή, αλλά η αναφορά μιας πιθανής σχέσης μεταξύ του άρθρου του Enquirer και της δολοφονίας του Khashoggi ήταν μια παράξενη εξέλιξη. Ο Khashoggi ήταν επικριτής της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, και ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman, θεωρείται σύμμαχος του Trump. Ένας απεσταλμένος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι το βασίλειο δεν εμπλέκεται στη διαμάχη μεταξύ του Bezos και του National Enquirer, αποκαλώντας το «σαπουνόπερα».

    Οι κατηγορίες του Bezos είχαν άμεσες επιπτώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς βάζουν στο μικροσκόπιο τις συναλλαγές του National Enquirer με το Bezos. Η American Media Inc., ιδιοκτήτρια του National Enquirer, δήλωσε ότι ενήργησε νόμιμα στην υπόθεση του Bezos, αλλά θα διερευνήσει τις υπόνοιες του Διευθύνοντος Συμβούλου ότι η επίθεση στο πρόσωπο του είχε πολιτικά κίνητρα.

    Στο μεταξύ, την Παρασκευή ήρθε μια νέα αποκάλυψη. Η Washington Post δήλωσε ότι η Amazon σκέφτεται να αποσύρει τα σχέδια για επέκταση της στην περιοχή του Long Island City, γειτονιά της Νέας Υόρκης, εξαιτίας μιας αμείλικτης πολιτικής αντίδρασης.

    Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo και ο δήμαρχος Bill de Blasio γιόρτασαν την απόφαση της Amazon να επενδύσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην πόλη και να προσλάβει 25.000 άτομα τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, αρκετοί τοπικοί πολιτικοί που είχαν αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις επέκριναν τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προσέφεραν στην Amazon, αμφισβητώντας τα κίνητρα της επιχείρησης.

    Το εξώφυλλο του National Enquirer



    ΣΧΟΛΙΑ