• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει στα 100 δολάρια

    • Bloomberg

    Damien Courvalin, αναλυτής Goldman Sachs


    Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι δεν μπορεί να αποκλειστεί το 2023, καθώς οι αυξήσεις της παραγωγής αναμένεται να είναι πολύ αργές για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση ρεκόρ, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

    Ενώ η βασική πρόβλεψη της τράπεζας είναι ότι το Brent θα παραμείνει γύρω στα 85 δολάρια το επόμενο έτος και το 2023, οι αναλυτές της δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο των τριψήφιων τιμών.

    Μάλιστα η Goldman Sachs παραμένει bullish όσον αφορά το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του έχουν αυξηθεί περισσότερο από 40% φέτος.

    Η τράπεζα θεωρεί το πρόσφατο sell-off ως υπερβολικό λόγω των αδικαιολόγητων ανησυχιών σχετικά με περιορισμούς που σχετίζονται με τη μετάλλαξη Omicron και αναμένει από τους επενδυτές να αγοράσουν στην πτώση, μόλις οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των τοποθετήσεων τους το επόμενο έτος.

    Goldman sees dip in oil price as overdone with more upside ahead

    «Υπάρχει ανεπαρκής προσφορά σε πετρέλαιο ενόψει της ισχυρής ζήτησης», είπε ο Damien Courvalin, επικεφαλής του κλάδου ενέργειας της Goldman Sachs, σε μια κλήση με δημοσιογράφους την Παρασκευή. «Οι τιμές του εμπορεύματος πρέπει να είναι υψηλότερες για να ξεπεράσουν το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση έργων».

    Οι προκλήσεις

    Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η πρόσφατη πτώση των τιμών κατά 10 δολάρια είναι σαν να προεξοφλεί η αγορά ότι θα χαθεί ζήτηση ίση με 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τρεις μήνες, μια υπερβολική, όπως τη χαρακτηρίζουν, αντίδραση.

    Μακροπρόθεσμα, η αύξηση της παραγωγής πλήττεται από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού και της ακριβότερης χρηματοδότησης, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν να υποστηρίξουν τομείς που επικεντρώνονται στα ESG, αναφέρει ο Courvalin. Οι επενδύσεις σε μακροχρόνια έργα για το πετρέλαιο έχουν επίσης μειωθεί, λόγω των αβεβαιοτήτων σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση και τον αντίκτυπό της στη χρήση καυσίμων.

    Η ζήτηση για τα πάντα, από βενζίνη, ντίζελ μέχρι και πλαστικά βρίσκεται επί του παρόντος σε επίπεδο ρεκόρ, με την κατανάλωση να αναμένεται να φτάσει σε νέα υψηλά το 2022 και το 2023, επισήμανε ο αναλυτής της Goldman Sachs. Η χρήση αεροπορικών καυσίμων θα συνεχίσει να καθυστερεί λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid, αλλά κάποια, έστω και περιορισμένη ζήτηση για ταξίδια είναι πιθανό να προκύψει καθώς τα σύνορα ανοίγουν ξανά.

    Η ζήτηση υποστηρίζεται από ισχυρές κρατικές κεφαλαιουχικές δαπάνες, τόσο για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης από τον Covid όσο και για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης που απαιτείται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

    Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 110 δολάρια το βαρέλι εάν οι προμήθειες δεν αυξηθούν, και η αγορά χρειάζεται μείωση της ζήτησης για να ισορροπήσει, είπε.

     Διαβάστε ακόμη:

    Σαουδική Αραβία: Προειδοποίηση για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά 30%



    ΣΧΟΛΙΑ