• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: Συρρίκνωση κατά 35% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες

    • Bloomberg

    Jan Hatzius, οικονομολόγος


    Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα συρρικνωθούν κατά περίπου 35% αυτό το τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, τέσσερις φορές περισσότερο συγκριτικά με το ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2008, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναφέρουν τα ετήσια στοιχεία της Goldman Sachs Group Inc.

    Η ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψουν οι οικονομίες παραμένει αναπάντητο ερώτημα, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πόσο γρήγορα θα επιστρέψουν οι άνθρωποι στις εργασίες τους, επισήμανε ο οικονομολόγος Jan Hatzius από τη Νέα Υόρκη, σε σημείωμα προς τους πελάτες του, στις 13 Απριλίου.

    Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του ιού φαίνεται να κορυφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά τα άσχημα νέα είναι ότι “η βελτίωση είναι πιθανώς άμεση συνέπεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και θα μπορούσε να αντιστραφεί γρήγορα εάν οι άνθρωποι επιστρέψουν στην εργασία τους”, εκτίμησε ο Hatzius.

    Συνολικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν πραγματοποιήσει εντυπωσιακές ενέργειες προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα εισοδήματα των ανθρώπων και να διατηρήσουν την ροή των πιστώσεων, έτσι ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν, αλλά η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα και οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, τόνισε ο οικονομολόγος.

    “Η αντίδραση της Ευρώπης πρέπει να κλιμακωθεί, με μεγαλύτερη δημοσιονομική χαλάρωση (και ιδανικά η χρηματοδότηση να είναι συνολική για τις χώρες) και μια πιο “άνευ όρων” δέσμευση για την διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης του ευρώ”, υποστήριξε ο Hatzius. «Οι αναδυόμενες οικονομίες θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από τα πλούσια κράτη”, προκειμένου να επιβιώσουν από την κρίση.



    ΣΧΟΛΙΑ