• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: Deal 2,24 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της GreenSky

    • Bloomberg

    David Solomon, CEO Goldman Sachs


    Η Goldman Sachs έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά της GreenSky έναντι περίπου 2,24 δισ. δολαρίων, προσθέτοντας στον όμιλο της μία εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες buy now-pay later για καταναλωτικές αγορές, όπως κατασκευαστικά projects ή ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης.

    Η τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη, θα πληρώσει 0,03 της κοινής της μετοχής για κάθε μετοχή της GreenSky, η οποία ανέρχεται σε περίπου 12,11 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τετάρτης.

    Όταν η GreenSky με έδρα την Ατλάντα, εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2018, η Goldman ήταν ένας από τους κύριους σύμβουλους της IPO, η οποία πραγματοποιήθηκε στα 23 δολάρια ανά μετοχή.

    Τώρα η Goldman αγοράζει την εταιρεία  στη μισή περίπου τιμή.

    Οι καταναλωτές, ειδικά οι νεότεροι, έχουν εστιάσει τα τελευταία χρόνια στην διαδικασία “buy now-pay later” (αγόρασε τώρα και πλήρωσε αργότερα), προγράμματα που προσφέρουν εταιρείες όπως η Αfterpay Ltd. και η Affirm Holdings. Η Goldman συνεργάζεται ήδη με την Apple Inc. για ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα, αναφέρουν πηγές.

    Αγοράζοντας την GreenSky, η τράπεζα προσθέτει μια εταιρεία fintech που συνεργάζεται με περισσότερους από 10.000 εμπόρους για να προσφέρει επιλογές πληρωμής στους πελάτες τους.

    Το σχέδιο της Goldman Sachs περιλαμβάνει την προσέλκυση νέων πελατών στην εφαρμογή της για κινητά και τις βασικές προσφορές της, όπως μη εξασφαλισμένα δάνεια και λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Επίσης, δίνει ώθηση στις υπηρεσίες της, καθώς θα υπάρχουν και σε άλλες πλατφόρμες και εταιρείες, παρόμοια με τη σύνδεση της πιστωτικής της κάρτας με την Apple.

    Η εξαγορά της GreenSky εμπίπτει κάπου μεταξύ των δύο στρατηγικών, με την Goldman να αποκτά πελάτες απευθείας παρέχοντας τις υπηρεσίες της μέσω εμπόρων που τις προσφέρουν στα σημεία πώλησης.

    Εκτόξευση της μετοχής

    Οι μετοχές της GreenSky αυξήθηκαν κατά 53% στα 11,85 δολάρια στις αρχικές συναλλαγές της Νέας Υόρκης, μετά την ανακοίνωση.

    Οι τράπεζες χρησιμοποιούν την τεχνολογία της GreenSky για να παρέχουν δάνεια σε prime καταναλωτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Εξυπηρετεί χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περίπου 4 εκατομμύρια πελάτες έχουν χρηματοδοτήσει αγορές άνω των 30 δισ. δολαρίων χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της από τότε που ιδρύθηκε, το 2006, από τον CEO της David Zalik.

    Η μετοχή της GreenSky είχε καταγράψει κέρδη σχεδόν 70% φέτος, μέχρι το κλείσιμο της Τρίτης, στα 7,77 δολάρια.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ