• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: Αναθεωρεί τις προβλέψεις για την τουρκική λίρα – Τι εκτιμά τώρα

    • Bloomberg


    Η Goldman Sachs βελτιώνει τις προοπτικές της για την τουρκική λίρα.

    Ωστόσο επισημαίνει ότι το σχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, για το χτίσιμο αποθεματικών, πιθανότατα θα εξισορροπήσει τα κέρδη του νομίσματος.

    Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει τώρα τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου στα 7,50, 7,75 και 8 σε τρεις, έξι και 12 μήνες, αντίστοιχα. Προηγουμένως είχε τοποθετήσει τις εκτιμήσεις σε 7,75, 8 και 9 δολάρια.

    Η λίρα έχει καταγράψει μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως έναντι του δολαρίου από τις αρχές Νοεμβρίου.

    Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρόκειται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη Goldman, μετά από μια αύξηση 475 μονάδων βάσης το Νοέμβριο. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν μικρότερη αύξηση του δείκτη αναφοράς σε 16,5% από 15%.

    Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας έχει υποσχεθεί να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να περιορίσει τον πληθωρισμό και να δημιουργήσει αποθεματικά, συνεχίζοντας την αλλαγή στην νομισματική πολιτική μετά από ένα χρόνο ταχείας μείωσης των επιτοκίων από τον προκάτοχό του. Αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία πιστωτική ανάπτυξη και ένα αδύναμο νόμισμα. Ένα βασικό στοιχείο της πολιτικής του επόμενου έτους θα είναι η συγκέντρωση ξένων αποθεμάτων χωρίς αποσταθεροποίηση της λίρας, δήλωσε ο Άγκμπαλ.

    Η προσπάθεια πιθανότατα θα οδηγήσει σε «σταθερή νομισματική πορεία» και όχι «ισχυρή έναντι του δολαρίου, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού και των πολιτικών κινδύνων», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman, προειδοποιώντας ότι τυχόν λάθη θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίδραση στην αγορά.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ