• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί ο μεγαλύτερος κάτοχος μετοχών στον κόσμο υποστηρίζει ότι οι τράπεζες εκτόπισαν τις τεχνολογικές μετοχές

    • Bloomberg

    Trond Grande, αναπληρωτής CEO Norges Bank Investment Management,


    Ο μεγαλύτερος κάτοχος εισηγμένων μετοχών στον κόσμο, το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Νορβηγίας, με κεφάλαια 1,3 τρισ. δολάρια, υποστηρίζει ότι οι χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν εκτοπίσει τις τεχνολογικές μετοχές ως βασικοί μοχλοί αποδόσεων.

    Η Norges Bank Investment Management, η οποία κατέχει περίπου το 1,5% των παγκόσμιων μετοχών, κέρδισε τον δείκτη αναφοράς κατά το πρώτο τρίμηνο και επίσης ξεπέρασε σε απόδοση τον MSCI World Index.

    «Με την πάροδο του χρόνου, και ειδικά πέρυσι, ήταν η τεχνολογία και οι πράσινες μετοχές» που οδήγησαν τις αποδόσεις, είπε ο Trond Grande, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ταμείου. “Αυτό που έχουμε δει στο πρώτο τρίμηνο ήταν λίγο διαφορετικό”, με τις καλύτερες αποδόσεις που προέρχονται από το χρηματοπιστωτικό κλάδο και την ενέργεια.

    Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου αποτελούν το 14,6% των επενδύσεων του fund. H μεγαλύτερη τοποθέτηση της είναι στη JPMorgan Chase & Co, αξίας περίπου 3,5 δισ. δολαρίων. Επίσης κατέχει μετοχές της Bank of America αξίας περίπου 2,9 δισ. δολαρίων και της UBS, αξίας 2,5 δισ. δολαρίων. Η έκθεση του στον χρηματοπιστωτικό τομέα πέρυσι, προκάλεσε απώλειες σχεδόν 12 δισ. δολαρίων.

    Πληθωρισμός

    Η άνοδος των επιτοκίων σύμφωνα με τον Grande, κρύβεται πίσω από την υπεραπόδοση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, εν μέσω εικασιών ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να επιστρέψει, τροφοδοτούμενος εν μέρει από τα πακέτα τόνωσης ρεκόρ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    Ερωτηθείς για το αν ανησυχεί για τον πληθωρισμό, ο Grande, τον χαρακτήρισε «φάντασμα». Το «σημαντικό» ζήτημα, είπε, είναι σε ποιο βαθμό η επιστροφή του πληθωρισμού μπορεί να είναι «απροσδόκητη και ισχυρή», οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν «κάποια αστάθεια».

    «Μακροπρόθεσμα, οι μετοχές είναι μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που παρέχει κάποια προστασία έναντι του πληθωρισμού», δήλωσε.

    Το χαρτοφυλάκιο μετοχών του fund είχε απόδοση 6,6% το τελευταίο τρίμηνο. Τα ομόλογα έχασαν 3,2% ενώ τα ακίνητα είχαν απόδοση 1,4%. Συνολικά, πέτυχε απόδοση 4%. Η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών και του πετρελαίου ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο μετοχών ενέργειας του ταμείου, δήλωσε ο Grande.

    Αλλά είναι τώρα σημαντικό “να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι τα πράγματα μπορούν να γυρίσουν και να γυρίσουν γρήγορα”, είπε.

    Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το μέλλον, το fund στοχεύει να αναδειχθεί παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες επενδύσεις.

    Αυτό σημαίνει ότι θα εστιάσει σε μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, για την οποία μόλις έλαβε το πράσινο φως από το κράτος να επενδύσει: υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Μετά από μια πρώτη αγορά που πραγματοποίησε νωρίτερα αυτό το έτος, ο Grande είπε ότι δεν είναι δυνατόν να προβλέψει πόσο σύντομα θα επενδυθούν τα 14 δισ. δολάρια που θα διαθέσει για τέτοιου είδους επενδύσεις.

    Το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Νορβηγίας, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της χώρας, στο εξωτερικό.

    Στράφηκε στις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για πρώτη φορά φέτος, καθώς διευρύνει τη λίστα των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων που κατέχει.

    Διαβάστε ακόμα:

    Πώς έχασε 21 δισ. δολάρια το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο επενδύσεων του κόσμου

    Γιατί το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο επενδύσεων του κόσμου οδηγείται σε ρευστοποιήσεις

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ