• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς έχασε 21 δισ. δολάρια το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο επενδύσεων του κόσμου

    • Bloomberg

    Yngve Slyngstad, απερχόμενος CEO του ταμείου κρατικών επενδύσεων της Νορβηγίας


    Το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο του κόσμου, έχασε 21 δισ. δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις απώλειες ρεκόρ που κατέγραψε στους πρώτους μήνες του έτους.

    To fund με έδρα το Όσλο υποχώρησε κατά 3,4%, ή κατά 188 δισ. κορώνες (21 δισ. δολάρια) όπως ανακοίνωσε την Τρίτη.

    “Παρά το γεγονός ότι οι αγορές ανέκαμψαν αρκετά στο δεύτερο τρίμηνο, εξακολουθούμε να παρατηρούμε σημαντική αβεβαιότητα”, επισήμανε ο αναπληρωτής CEO του ταμείου Trond Grande.

    Ο Grande αντικατέστησε τον Yngve Slyngstad στην παρουσίαση της Τρίτης, καθώς ο απερχόμενος CEO αποφάσισε να μην παραστεί στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μετά από 12 χρόνια που βρίσκονταν  στο τιμόνι του κορυφαίου ταμείου επενδύσεων της Νορβηγίας.

    Ήταν μια ταραχώδης περίοδος για το ταμείο των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός από το χάος της αγοράς που ήταν καταστροφικό για τις αποδόσεις του τρέχοντος έτους,  το ταμείο επηρεάστηκε από την πολιτική αναταραχή που ξέσπασε σχετικά με τον διορισμό του νέου διευθύνοντος  συμβούλου του ταμείου, Nicolai Tangen.

    Ο Tangen αναμένεται να αντικαταστήσει τον Slyngstad την 1η Σεπτεμβρίου, αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν το κοινοβούλιο θα αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα να εμπλακεί η κυβέρνηση και ενδεχομένως να αναβάλει ή ακόμη και να σταματήσει τη μετάβαση. Η κεντρική τράπεζα, η οποία επιβλέπει το ταμείο, δέχθηκε έντονη κριτική για τον χειρισμό της πρόσληψης του Tangen, κυρίως επειδή δεν έλαβε υπόψη πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων που σχετίζονται με τον προσωπικό πλούτο του νέου CEO.

    Το αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα έσοδα από το πετρέλαιο της Νορβηγίας σε αλλοδαπούς τίτλους, πρόκειται επίσης να ξεκινήσει ιστορικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων φέτος για να καλύψει την ανάγκη της κυβέρνησης να καλύψει τις δαπάνες παροχής οικονομικής τόνωσης λόγω της πανδημίας. Οι αναλήψεις κεφαλαίων έφτασαν τα 167 δισεκατομμύρια κορώνες, ή 19 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο, δήλωσε το ταμείο την Τρίτη.



    ΣΧΟΛΙΑ