• ESG Today

    Χρονιά βιωσιμότητας το 2021: Στα 6,1 τρισ. οι τοποθετήσεις σε κεφάλαια ESG

    Tim Smith, διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Boston Trust Walden


    Κεφάλαια ρεκόρ 649 δισεκατομμυρίων δολαρίων διοχετεύθηκαν σε κεφάλαια ESG   παγκοσμίως έως τις 30 Νοεμβρίου του 2021, έναντι  542 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και 285 δισεκατομμύρια δολάρια  το 2019, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Refinitiv Lipper. Τα κεφάλαια ESG αντιπροσωπεύουν πλέον το 10% του ενεργητικού των  fund παγκοσμίως.

    Το 2021 χαρακτηρίζεται χρονιά ESG, αφού υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις τόσο σε ρυθμιστικό επίπεδο, αυξήθηκε η ροή των κεφαλαίων σε επενδύσεις που ευθυγραμμίζονται με τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια, αλλά και μπήκαν στην ατζέντα των Γενικών Συνελεύσεων.

    Σημειώνεται ότι από τα 6,1 τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν τοποθετηθεί σε κεφάλαια με κριτήρια ESG, το 59%  βρίσκεται στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με το Lipper, αντικατοπτρίζοντας την επέκταση της επενδυτικής τάσης σε όλες τις ηπείρους.

    Οι εισροές σε ευρωπαϊκά κεφάλαια ESG μειώθηκαν το 2021, αλλά αυτό υπεραντιστάθμισε από τις αυξανόμενες ροές σε κεφάλαια ESG των ΗΠΑ και της Ασίας.

    Οι ρυθμιστικές αρχές ανταποκρίθηκαν στη νέα τάση θέτοντας ως προτεραιότητα τη σημασία των γνωστοποιήσεων ESG. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ζητά να γνωρίζει από τους διαχειριστές κεφαλαίων, τον τρόπο που χαρακτηρίζουν ESG  τα κεφάλαιά τους και αναμένεται να δώσει οδηγία σχετικά με το πώς πρέπει να γίνονται οι εταιρικές γνωστοποιήσεις, για παράδειγμα για τις εκπομπές άνθρακα.

    Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει οριστικοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των οδηγιών της «ταξινόμησης βιωσιμότητας» που θα προσδιορίζει ποιες εταιρικές δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηριστούν φιλικές προς το κλίμα. Οι κανόνες θα ισχύουν σε ορισμένους κλάδους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον επόμενο μήνα.

    Μεγαλύτερες αποδόσεις λόγω ESG

    Αντίστοιχα, κέρδη σημείωσαν  και οι μετοχές εταιρειών που αξιολογήθηκαν με υψηλή βαθμολογία για τις επιδόσεις βιωσιμότητας. Ο δείκτης MSCI World ESG Leaders έχει σημείωσε άνοδο 22% φέτος, ενώ τα κέρδη του MSCI World Index είναι 15%.

    Η Catherine Winner, επικεφαλής διεθνώς  στο τμήμα Διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs Group Inc (GS.N),  σημειώνει ότι οι επενδυτές δεν είναι πλέον ικανοποιημένοι με τις εταιρείες που παρέχουν αποδόσεις στους μετόχους χωρίς να κάνουν περισσότερα για το περιβάλλον και κοινωνία.

    Τα ESG στις Γενικές Συνελεύσεις

    Για αυτό, όλο και περισσότερο κυριαρχούν τα κριτήρια ESG και στις Γενικές Συνελεύσεις των εισηγμένων. Η υποστήριξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτάσεων στις Συνελεύσεις των μετόχων των αμερικανικών εταιρειών αυξήθηκε στο 32% το 2021 από 27% το 2020 και από 21% το 2017, σύμφωνα με το Sustainable Investments Institute.

    «Ήταν μια χρονιά ορόσημο το 2021», δήλωσε στο Reuters ο Tim Smith, διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Boston Trust Walden.

    Αντιπαραβάλλει την υποστήριξη που έλαβαν φέτος στις Γενικές Συνελεύσεις τα θέματα ESG, με ένα από τα πρώτα μέτρα εταιρικής κοινωνικής πολιτικής, το 1971, όταν μόνο το 1% των μετόχων της General Motors (GM.N) υποστήριξε ένα ψήφισμα επενδυτών για την αποχώρηση της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη Νότια Αφρική λόγω του ρατσιστικού χαρακτήρα της χώρας. κοινωνικές πολιτικές εκείνης της εποχής.

    Σημαντικές νίκες σε Γενικές Συνελεύσεις για  τα ESG  ήταν η αντικατάσταση τριών διευθυντών στην Exxon Mobil, η απόρριψη πακέτου αμοιβών 230 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της General Electric Co Lawrence Culp και η απαίτηση για την Union Pacific (UNP.N) να δημοσιοποιήσει τις στατιστικές της για την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού.

    Άλλες προτάσεις  που έλαβαν σημαντική υποστήριξη αλλά δεν κέρδισαν πλειοψηφίες ήταν μια έκκληση για μεταρρύθμιση των διαδικασιών διαιτησίας για την απασχόληση στην Tesla Inc (TSLA.O) και μια έκκληση προς την Amazon.com Inc να εξετάσει τον τρόπο αφορά τη φυλετική δικαιοσύνη και την ισότητα.

     Συνολικά, από 49 ψηφίσματα που σχετίζονται με το κλίμα φέτος, η BlackRock Inc (BLK.N) υποστήριξε το 41%, από το 10% ενός παρόμοιου συνόλου ψηφισμάτων το 2020, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης Ceres.



    ΣΧΟΛΙΑ