• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί ο Μπερλουσκόνι επαινεί τον Ντράγκι και τον θέλει στη θέση του μέχρι το τέλος της θητείας του

    Μπερλουσκόνι

    Σίλβιο Μπερλουσκόνι


    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, έχει κερδίσει επαίνους για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την πανδημία στην χώρα του, ενώ ταυτόχρονα η οικονομία δοκιμάζεται, η γραφειοκρατία «φουσκώνει» και η εσωτερική πολιτική σκηνή «βράζει» -ακόμη κι ο πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει εντυπωσιασμένος από την δουλειά του Ντράγκι.

     «Ο πρωθυπουργός εργάζεται σωστά» δήλωσε ο Μπερλουσκόνι πριν από λίγες ημέρες και πρόσθεσε: «Όμως γνωρίζουμε ότι η ενότητα του έθνους είναι προσωρινή».

    Ο Μπερλουσκόνι, που διετέλεσε πρωθυπουργός τρεις φορές, είπε ακόμη πως ελπίζει ότι ο Ντράγκι θα μείνει στην θέση του πρωθυπουργού ως το τέλος της θητείας του το 2023, και δεν θα θελήσει να γίνει πρόεδρος της χώρας, στις αρχές του 2022.

    Πολιτικές πονηριές…

    Ο Μπερλουσκόνι είναι από τους πιο πονηρούς πολιτικούς που έχει γνωρίσει ποτέ η Ιταλία. Με ποιο σκοπό τα λέει αυτά;

    Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο 85χρονος θέλει την θέση του προέδρου για τον εαυτό του, θεωρώντας την εξέλιξη αυτή ως ένα αρμόζον φινάλε στην 30χρονη πορεία του στην πολιτική.

    Παρά το γεγονός ότι η θέση του προέδρου έχει περισσότερο συμβολική αξία παρά πραγματική εξουσία, είναι μια δουλειά με αξία: ο πρόεδρος δίνει την τελική έγκριση στον διορισμό των πρωθυπουργών, μια ευθύνη που έχει αποδειχθεί καθοριστική αρκετές φορές στην Ιταλία.

    Ο νυν πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, θεωρητικά θα μπορούσε να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, όταν λήξει η τρέχουσα, στα τέλη Ιανουαρίου.

    Ωστόσο, έγινε πρωτοσέλιδο πριν από λίγο καιρό, όταν εθεάθη να αναζητά κατοικία στην Ρώμη, δίνοντας σήμα ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από το πολυτελές Κυρηνάλιο.

    Ο Ντράγκι φαίνεται ότι κερδίζει τα στοιχήματα να τον διαδεχτεί στο αξίωμα, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν απίθανο ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ θα εκτεθεί σε μια προεκλογική καμπάνια ως επικεφαλής ενός συνασπισμού.

    Η κολακεία είναι λοιπόν ένα από τα τελευταία χαρτιά που μπορεί να παίξει ο Μπερλουσκόνι, που έχει και το χαρακτηριστικό της επιμονής.

    «Αισθάνομαι περίφημα» δήλωσε στην μιλανέζικη Il Giornale, έντυπο που ανήκει στην οικογένειά του. «Να φανταστείτε, ξεκίνησα και δίαιτα» είπε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ποια είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος που εξόργισε τον πρωθυπουργό – Ο εκρηκτικός διάλογος και οι αναρτήσεις της



    ΣΧΟΛΙΑ