• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί η παγκόσμια έλλειψη σε μάσκες προσώπου μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη

    • Bloomberg


    Η εταιρεία ιατρικών ειδών του Michael Einhorn μπορεί να ξεμείνει από τις μάσκες που χρησιμοποιούνται για την προστασία από τον κοροναϊό σε δύο εβδομάδες, εκτός εάν ο Κινέζος κατασκευαστής του εξοπλισμού της επανεκκινήσει την παραγωγή αυτή την εβδομάδα.

    «Πρέπει να λάβουμε σκληρές αποφάσεις κάθε μέρα για το ποιος θα πάρει μάσκες και ποιος όχι», δήλωσε ο Einhorn, ο ιδρυτής της Dealmed-Park Surgical με έδρα τη Νέα Υόρκη, που απασχολεί σχεδόν 100 άτομα. «Θα πάνε οι μάσκες στο προαστιακό νοσοκομείο ή στους ανθρώπους των πρώτων βοηθειών; Είναι τεράστια ευθύνη και γνωρίζουμε ότι θα κάνουμε κάποια λάθη».

    Το δίλημμα του Einhorn διαδραματίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τον θανάσιμο ιό να είναι πλέον παρών σε 100 χώρες, οι εταιρείες δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση για τις μάσκες που χρειάζονται οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Αυτό οδήγησε τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που αποθεματοποιούν μάσκες, και της Γερμανίας και της Νότιας Κορέας, που απαγόρευσαν πλήρως τις εξαγωγές μασκών.

    Οι υπάλληλοι στη δημόσια υγεία προειδοποιούν ότι τα περιοριστικά εμπορικά μέτρα που συνδέονται με τις ιατρικές προμήθειες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το έλλειμμα και να θέσουν σε κίνδυνο τα φτωχότερα κράτη, που είναι πιο ευάλωτα στην εξάπλωση του κοροναϊού. Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Γερμανίας, οι γιατροί καλούνται να επαναχρησιμοποιήσουν τη μία μάσκα που λαμβάνουν κάθε μερα λόγω έλλειψης προμηθειών.

    Ανέτοιμοι

    «Τα περισσότερα μέρη δεν είναι προετοιμασμένα, επομένως υπάρχουν τώρα μια σειρά από χώρες που θέτουν αυτές τις απαγορεύσεις εξαγωγών», δήλωσε ο Stephen Morrison, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Πολιτικής για την Υγεία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον. «Δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση. Όλοι όσοι επινοούν απαγορεύσεις εξαγωγών δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα του πώς θα λάβεις τα προϊόντα εγκαίρως για να εξυπηρετήσεις αυτές τις οξείες ανάγκες».

    Ο Peter Navarro, ένας από τους εμπορικούς συμβούλους του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με μια ομάδα φαρμακευτικών εταιρειών για να συζητήσουν τις ευπάθειες της εφοδιαστικής αλυσίδας και τρόπους για να διασφαλίσουν ότι τα κρίσιμα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού φαρμάκων θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από την Κίνα – ή ακόμα καλύτερα, πίσω στις ΗΠΑ, ανέφεραν άνθρωποι με γνώση της συνάντησης στο Bloomberg. Ο Navarro δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για σχολιασμό.

    Οι κατασκευαστές πρέπει να ενισχύσουν την παραγωγή μασκών κατά 40% για να καλύψουν τη ζήτηση, δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αν και ο ΠΟΥ έστειλε προμήθειες σε 47 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ιράν, η Καμπότζη και η Ουγκάντα, θα σημειωθούν σύντομα ελλείψεις, ειδικά στις μάσκες N95 που εμποδίζουν το 95% των αερομεταφερόμενων σωματιδίων να καταπολεμήσουν τον τρέχοντα ιό.

    «Η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να ενισχύσουν την προσφορά, να χαλαρώσουν τους περιορισμούς των εξαγωγών και να θέσουν μέτρα για να σταματήσουν οι κερδοσκοπίες και η αποθεματοποίηση», ανέφερε ο Tedros σε δήλωσή του στις 3 Μαρτίου. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον Covid-19 χωρίς να προστατέψουμε πρώτα τους εργαζόμενους στην υγεία» είπε, αναφερόμενος στην ασθένεια που προκαλεί ο ιός.

    Παρά την έκκληση του Tedros, η Νότια Κορέα, η Γερμανία και η Ρωσία ανακοίνωσαν την απαγόρευση εξαγωγής μασκών και άλλων προστατευτικών εργαλείων μετά από λίγες μέρες. Είχαν προηγηθεί άλλες χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ταϊβάν, της Ταϊλάνδης και του Καζακστάν, που είχαν ήδη εφαρμόσει απαγορεύσεις εξαγωγών. Ο νέος κοροναϊός έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερα από 113.000 κρούσματα παγκοσμίως και έχει σκοτώσει πάνω από 3.900 άτομα.

    Ο πιο αδύναμος κρίκος

    Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας ανησυχούν ότι σε περίπτωση που οι πιο ανεπτυγμένες χώρες απαγορεύσουν τις εξαγωγές μασκών και προστατευτικού εξοπλισμού, τα φτωχότερα κράτη θα μπορούσαν να διατρέχουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εκτεταμένων επιδημιών, ιδίως μεταξύ των ιατρών.

    «Θα παραλύσει και θα παγώσει την αγορά», δήλωσε ο Morrison του CSIS. «Ο συσσωρευμένος αντίκτυπος αυτών των μέτρων είναι να δημιουργηθεί παράλυση – ένα μεγάλο μποτιλιάρισμα».

    Οι απαγορεύσεις των εξαγωγών και άλλα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τις ανεπτυγμένες χώρες κινδυνεύουν να εμβαθύνουν τις διχόνοιες εξαιτίας του ιού παγκοσμίως, δήλωσε ο Lawrence Gostin, διευθυντής του O’Neill Institute for National and Global Law Health στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσινγκτον.

    «Θα διαλύσει πλήρως την παγκόσμια συνεργασία αν ο Covid-19 εξελιχθεί σε σημαντικό δολοφόνο και δούμε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα και σχετικά λίγους θανάτους στον παγκόσμιο βορρά», δήλωσε ο Gostin, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Κέντρου Συνεργασίας για το Δίκαιο Δημόσιας Υγείας και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Εξάρτηση από την Κίνα

    Πριν από την επιδημία, η Κίνα παρήγαγε περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής μασκών, με ημερήσια παραγωγή περίπου 20 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua. Τα εργοστάσια έχουν έκτοτε υπερπενταπλασιάσει την παραγωγή και επιστρατεύουν και κατασκευαστές αυτοκινήτων για την παραγωγή τους. Και πάλι, αυτό δεν αρκεί.

    Στις ΗΠΑ, οι αυξημένες προσπάθειες των κατασκευαστών μασκών 3M και DuPont De Nemours υπολείπονται επίσης της ζήτησης. Η DuPont, η οποία κατασκευάζει μάσκες και προστατευτικές στολές που φορούν οι άνθρωποι των πρώτων βοηθειών, ανακοίνωσε ότι αυξάνει την παραγωγή της κατά περισσότερο από τρεις φορές σε σχέση με τη συνήθη παγκόσμια δυναμικότητά της. Η 3M, ο μεγαλύτερος Αμερικανός κατασκευαστής μασκών N95, έχει αυξήσει την παραγωγή μετά την εμφάνιση της επιδημίας στην Κίνα.

    «Αυξήσαμε προσωπικό, προσθέσαμε υπερωρίες, προσθέσαμε τεχνολογία, αυξάνουμε τις γραμμές παραγωγής», δήλωσε η εκπρόσωπος της 3M Jennifer Ehrlich. «Αναμένουμε ότι η ζήτηση για μάσκες και άλλες προμήθειες θα συνεχίσει να ξεπερνά την προσφορά για το άμεσο μέλλον».

    Η εξάρτηση από την Κίνα και ορισμένες άλλες χώρες για τις μάσκες απαιτεί κάποια επανεξέταση των αλυσίδων εφοδιασμού. Ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος, που εκπροσωπεί τους γιατρούς, θέλει οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν εργοστάσια σε σημαντικές αγορές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν επαρκή παροχή κρίσιμων φαρμάκων, εμβολίων και άλλων αναγκαίων ιατρικών υλικών.

    Οι ΗΠΑ έχουν μόνο περίπου το 1% από τα 3,5 δισεκατομμύρια μάσκες που χρειάζονται για την καταπολέμηση μιας σοβαρής επιδημίας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Alex Azar. Η χώρα σχεδιάζει να αγοράσει 500 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες και μάσκες N95 για το εθνικό απόθεμα.

    Ο Einhorn της Dealmed πιστεύει ότι η έλλειψη δεν είναι πιθανό να διορθωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Η κρίση μπορεί τελικά να πείσει τους Αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερα για μάσκες που παράγονται στις ΗΠΑ, είπε. Η Dealmed αναζητά προσφορές για εξοπλισμό εγχώριας παραγωγής.

    «Ο κόσμος δεν πρέπει να στηρίζεται σε μια χώρα για προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Einhorn. «Πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα».



    ΣΧΟΛΙΑ