• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί οι Ευρωπαίοι διαχειριστές των fund με τις μεγαλύτερες αποδόσεις φέτος ψηφίζουν κλάδο τεχνολογίας και το 2021

    • Bloomberg
    Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις με χαμηλό τζίρο

    Πηγή: Bloomberg


    Μερικοί από τους ευρωπαίους διαχειριστές funds μετοχών με τις καλύτερες αποδόσεις φέτος, στοιχηματίζουν ότι οι επενδύσεις τους σε μετοχές τεχνολογίας θα τους αποφέρουν επιπλέον κέρδη το 2021, παρά το γεγονός ότι η αισιοδοξία για τα εμβόλια του κορονοϊού τροφοδοτεί το ράλι των μετοχών αξίας.

    Μεταξύ των funds με περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που εστιάζουν σε μετοχές της Δυτικής Ευρώπης, και τα 10 από αυτά που παρουσιάζουν τις καλύτερες αποδόσεις είχαν αρκετές τοποθετήσεις σε μετοχές της ψηφιακής τεχνολογίας, του λογισμικού και της τεχνολογίας διαδικτύου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η ανάκαμψη της αγοράς οφείλεται σε μετοχές ανάπτυξης, αλλά καθιστά παράλληλα αυτά τα funds πιο ευάλωτα σε μια πιθανή υπεραπόδοση των εταιρειών μικρότερης αξίας, καθώς και των κυκλικών εταιρειών κατά το 2021, την ώρα που η διάθεση των εμβολίων αναμένεται να αναζωογονήσουν τις οικονομίες.

    Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι επενδυτές με υψηλές αποδόσεις δεν πτοούνται. Η πανδημία Covid-19 πυροδότησε μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που θα επιταχύνει τη μετάβαση προς τις ψηφιακές εταιρείες, ενώ πολλές άλλες επιχειρήσεις θα αγωνιστούν για να επιστρέψουν στα επίπεδα ανάπτυξης του 2019, λέει ο Henrik Nyblom. Το fund του, Swedbank Robur Ny Teknik αυξήθηκε κατά 73% σε όρους τοπικού νομίσματος και 90% σε δολάρια το 2020.

    “Δεν βλέπω ότι υπάρχει ανάγκη να αλλάξω την στρατηγική μου και να κυνηγήσω βραχυπρόθεσμους παράγοντες”, δήλωσε ο Nyblom, ο οποίος συνήθως επενδύει σε ορίζοντα τριών έως πέντε ετών. «Οι μακροπρόθεσμες τάσεις προς τις ψηφιακές οικονομίες και τον τρόπο ζωής έχουν μόλις ξεκινήσει. Ο υφιστάμενος ρυθμός ανάπτυξης για τις εταιρείες τεχνολογίας εξακολουθεί να φαίνεται πολύ ισχυρός και για τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν η ετήσια σύγκριση το 2021 θα είναι κάπως πιο δύσκολη από ό, τι για ορισμένες κυκλικές εταιρείες”.

    Οι διαχειριστές που πέτυχαν τις καλύτερες αποδόσεις μπορεί να έχουν συγκεκριμένο λόγο ώστε να επιμένουν στην στρατηγική τους. Ενώ ο δείκτης MSCI Europe σημείωσε άνοδο κατά σχεδόν 20% το Νοέμβριο λόγω της αισιοδοξίας για την πρόοδο των εμβολίων, τον Δεκέμβριο αυξήθηκε λιγότερο από 1% εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και της έλλειψης νέων οικονομικών κινήτρων στις ΗΠΑ.

    Το πρόβλημα για ορισμένους από τους τομείς με τη μεγαλύτερη αξία -ενέργεια και τράπεζες- είναι ότι αντιμετωπίζουν θεμελιώδεις αντιξοότητες, όπως η τιμή του πετρελαίου και τα χαμηλά επιτόκια, τα οποία δεν μπορούν να “θεραπευτούν” εύκολα από την οικονομική ανάκαμψη.

    «Όσοι στοιχηματίζουν στην αναζωπύρωση ορισμένων ισχυρών ονομάτων έχουν παραπλανηθεί”, δήλωσε ο Stephen Paice της Baillie Gifford & Co., της οποίας το ευρωπαϊκό fund έχει κερδίσει το 98% των ανταγωνιστών του φέτος, και σημειώνει αύξηση 40% σε στερλίνες. “Δεν πιστεύω σε μια μέση ανατροπή προς εταιρείες που αντιμετωπίζουν πολλούς παράγοντες αναταραχών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όταν πρόκειται για χρηματοοικονομικά ή τράπεζες ή εταιρείες ενέργειας”.

    Άλλοι επενδυτές, όπως ο Oscar Karlsson της Handelsbanken Fonder AB, αντισταθμίζουν τις τοποθετήσεις τους διαφοροποιώντας το χαρτοφυλάκιο τους σε κυκλικές μετοχές. Ο Karlsson, του οποίου το fund βρίσκεται πολύ κοντά στο να καταγράψει την καλύτερη απόδοση του από το 2009, σε δολάρια, κατέχει ποσοστά  στην αυτοκινητοβιομηχανία Volvo AB και την εξορυκτική εταιρεία Boliden AB.

    2020 Winners

    Τα fund που εστιάζουν σε σουηδικές μετοχές κυριάρχησαν στις κορυφαίες αποδόσεις της φετινής χρονιάς στην Ευρώπη, αποτελώντας έξι από τα 10 κορυφαία fund σε δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    Το ξέφρενο ράλι της Sinch, μαζί με άλλες επενδύσεις, όπως η εταιρίας λιανικής καλλυντικών Lyko Group AB και η εταιρεία τεχνολογίας Nibe Industrier AB, βοήθησαν το AMF Aktiefond Smabolag να δημοσιεύσει μια από τις καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, το 2020.

    «Φέτος, η κίνηση που θα φέρει τη νίκη είναι να τολμήσει ο καθένας να διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιο του τις μετοχές που πιστεύει ότι θα πάνε καλά τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν αυτές έχουν υπεραποδώσει έναντι της αγοράς», δήλωσε η Angelica Hanson, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου του fund. “Νομίζω ότι η τάση είναι εκεί να παραμείνουμε εκεί και για τον επόμενο χρόνο, παρόλο που θα μπορούσε να είναι ένας ανώμαλος δρόμος”.

    Ο πλουσιότερος τραπεζίτης του κόσμου, οι κληρονόμοι και η περιουσία των 17,6 δισ. δολαρίων

    Η ανατρεπτική ιστορία του άστεγου που έγινε CEO μίας εταιρείας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

    Antoine Arnault (LVMH): Πανδημία και κλιματική αλλαγή φέρουν μεγάλες αλλαγές στον κλάδο πολυτελών ειδών

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ