• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί οι διαχειριστές κεφαλαίων προτιμούν τις εταιρείες που επιτρέπουν την τηλεργασία


    Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων λαμβάνουν ολοένα και περισσότερο υπόψη κατά τις επενδυτικές τους αποφάσεις, σε ποιο βαθμό οι εταιρείες είναι διακριτικές και λαμβάνουν υπόψη τις δυσκολίες των υπαλλήλων και των πελατών τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Επέτρεψαν αμέσως οι επιχειρήσεις στους υπαλλήλους να εργαστούν από το σπίτι; Συνεχίζουν να πληρώνουν τους συμβασιούχους υπαλλήλους που χρειάστηκε να σταματήσουν να εργάζονται; Προσφέρουν ευελιξία σε πελάτες που δεν μπορούν να πληρώσουν εγκαίρως λογαριασμούς; Όλο και περισσότερο, επενδυτές όπως η Dai-ichi Life Insurance Co. και η AllianceBernstein Holding LP θέτουν τέτοια ερωτήματα σε επιχειρήσεις που σκέφτονται να τοποθετήσουν τα χρήματα τους μακροπρόθεσμα.

    Είναι μέρος της αυξανόμενης παγκόσμιας τάσης των επενδύσεων με βάση περιβαλλοντικές, κοινωνικές τάσεις και αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, με στόχο την τοποθέτηση χρημάτων σε επιχειρήσεις που ωφελούν την κοινωνία. Παράλληλα, αυτοί οι διαχειριστές κεφαλαίων πιστεύουν επίσης ότι είναι σημαντικό για τις ίδιες τις εταιρείες. Το να είσαι καλός εργοδότης και συνεργάτης μπορεί να αποφέρει βιώσιμες αποδόσεις μακροπρόθεσμα, αν, για παράδειγμα, έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων ή βοηθήσει στην αποφυγή διακοπών στις αλυσίδες εφοδιασμού, εκτιμούν οι επενδυτές.

    Κοινό συμφέρον

    «Αυτή η πανδημία είναι ένα τεστ που δείχνει ποιες εταιρείες έχουν ανταποκριθεί στην κρίση γρήγορα και με το σωστό τρόπο», δήλωσε ο Haruna Usui, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός της AllianceBernstein Japan. «Υπήρχαν μερικές εταιρείες που χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο πριν αφήσουν τους υπαλλήλους τους να εργαστούν από το σπίτι, για παράδειγμα. Θα θέλαμε να αναλύσουμε μεμονωμένες περιπτώσεις”.

    Οι επενδύσεις σε έργα που ωφελούν την κοινωνία αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο, ενώ η έκδοση κοινωνικών ομολόγων για την πληρωμή τέτοιων συμφωνιών σημειώνουν παγκόσμιο ρεκόρ. Μόνο στην Ιαπωνία, 328 δισεκατομμύρια γιεν (3 δισεκατομμύρια δολάρια) τέτοιων τίτλων έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής φέτος, φτάνοντας ήδη πάνω από το 70% του αντίστοιχου ποσού όλου του 2019.

    Η πανδημία εντείνει την εστίαση των επενδυτών σε παράγοντες ESG  (Environmental, Social, corporate Governance), καθώς έδειξε πώς ένα σοκ στη δημόσια υγεία μπορεί να έχει σοβαρές μακροοικονομικές και πιστωτικές επιπτώσεις, ανέφερε η Moody’s Investors Service σε μια έκθεση αυτή την εβδομάδα.

    Οι επενδυτές παρακολουθούν κατά πόσον οι εταιρείες προσφέρουν βοήθεια την ώρα που το ξέσπασμα του ιού πλήττει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Η Ιαπωνία βρίσκεται σε ύφεση και η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο από 20% αυτό το τρίμηνο. Οι χρεοκοπίες εταιρειών που σχετίζονται με την πανδημία, αυξήθηκαν στη χώρα περισσότερο από 30% τις τρεις εβδομάδες έως την Τετάρτη, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Teikoku Databank, καθώς οι πελάτες σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και πανδοχεία εξαφανίστηκαν για μήνες.

    Εκτός από την ερώτηση σχετικά με την εργασία από το σπίτι, οι επενδυτές στην AllianceBernstein στην Ιαπωνία και αλλού ρωτούν τις εταιρείες για πράγματα όπως το αν βοήθησαν στην εγκατάσταση εξοπλισμού τεχνολογίας για το προσωπικό στο σπίτι και επέτρεψαν στους πελάτες να καθυστερήσουν τις πληρωμές λογαριασμών, σύμφωνα με την Usui.

    Η ασφαλιστική Dai-ichi Life στο Τόκιο, θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο να ρωτά τις 250 εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει μετοχές, αν λαμβάνουν μέτρα όπως να δώσουν στο προσωπικό τη δυνατότητα να εργάζεται από το σπίτι και εάν έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να συνεχίσουν να λειτουργούν  ακόμη και εάν οι υπάλληλοί τους μολυνθούν με τον κοροναϊό, επισήμανε ο εκπρόσωπος της, Tsubasa Miyata.

    «Είμαστε ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής, οπότε δεν θα πουλήσουμε μετοχές εταιρειών άμεσα, ακόμα κι αν δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας για τον ESG», δήλωσε ο Miyata. «Θα συνεχίσουμε να έχουμε διάλογο μαζί τους και θα παρακολουθούμε τις αλλαγές που θα κάνουν κατά τα επόμενα πέντε έως έξι χρόνια».



    ΣΧΟΛΙΑ