• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γερμανία: Ξεκίνησαν καλά οι διερευνητικές επαφές μεταξύ SPD, Πρασίνων και FDP

    • Bloomberg


    Καλή αρχή έγινε στις συζητήσεις μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πράσινων και FDP για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία.

    Η πρώτη διερευνητική συνάντηση, την Πέμπτη, διήρκεσε επτά ώρες και τα τρία κόμματα εξέφρασαν αισιοδοξία ότι μπορούν να υπερβούν τις πολιτικές διαφορές τους.

    Αν όλα πάνε καλά, ο Όλαφ Σολτς θα διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία και θα ηγηθεί της χώρας με την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη.

    «Η ατμόσφαιρα είναι σοβαρή και οι συνομιλίες εντατικές» δήλωσε μέλος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών που πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις.

    «Έχουμε συμφωνήσει ότι το κλίμα είναι πολύ σημαντική προτεραιότητα και επίσης θέλουμε να προχωρήσουμε την ψηφιοποίηση της Γερμανίας όπως και τις βασικές υποδομές» πρόσθεσε η ίδια. «Υπάρχει ενότητα» είπε.

    Οι συζητήσεις αυτής της φάσης, που μπορεί να διαρκέσουν και εβδομάδες, στοχεύουν στο να διερευνήσουν εάν υπάρχει κοινό έδαφος για πιο λεπτομερείς διαπραγματεύσεις.

    Τα τρία κόμματα θα ξανασυναντηθούν την Δευτέρα.

    Εάν οι διαπραγματεύσεις με το SPD δεν προχωρήσουν ο χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ έχει δηλώσει ότι το κόμμα του είναι ακόμη ανοικτό σε συζητήσεις για έναν πιθανό συνασπισμό της CDU με τους Πράσινους και το FDP.

    Ο Λάσετ που οδήγησε το κόμμα του στην πιο οδυνηρή ήττα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, δήλωσε στα μέλη του κόμματός του ότι είναι έτοιμος να δώσει χώρο σε νέο αίμα. Ωστόσο, είναι ακόμη στη θέση του προς το παρόν.

    Δύσκολες διαπραγματεύσεις

    Ενώ το SPD και οι Πράσινοι είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι που θέλουν να φέρουν περισσότερες πράσινες επενδύσεις με στόχο την προστασία του κλίματος και την βελτίωση των υποδομών, η εξεύρεση κοινού εδάφους με τους φιλελεύθερους του FDP θα είναι μια πρόκληση.

    Οι υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς θέλουν μειωμένους φόρους, έλεγχο στο χρέος και μείωση της γραφειοκρατίας.

    Ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα δεχτεί μια αριστερή στροφή και θα βάλει κόκκινη γραμμή σε πιθανή αύξηση φόρων.

    Ο Σολτς, αντικαγκελάριος επί Μέρκελ και υπουργός Οικονομικών, έχει θέσει ως απώτατο χρονικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης τα Χριστούγεννα.

    Από την πλευρά του, το FDP, εξαιτίας του οποίου κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης το 2017, φάνηκε διατεθειμένο για συμβιβασμούς μετά την συνάντηση της Πέμπτης.

    «Υπάρχουν θέματα που είναι δύσκολα. Αλλά έχουμε διάθεση να τα ξεπεράσουμε» δήλωσε ο γγ του κόμματος.

    Οι επιτυχείς διερευνητικές συζητήσεις θα οδηγήσουν στις επίσημες διαπραγματεύσεις, μια πιο συνεκτική μορφή συζητήσεων.

    Όταν υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να επικυρωθεί από κάθε κόμμα και στην συνέχεια να ορκιστεί ο νέος καγκελάριος.

    Άρμιν Λάσετ: Παραιτείται από πρόεδρος του CDU

    Καβγάς FDP – CDU για διαρροή εμπιστευτικών συνομιλιών



    ΣΧΟΛΙΑ