• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Gaurav Burman: Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος που έγινε ακόμη πλουσιότερος στην πανδημία από την Αντίπαρο

    • Bloomberg

    Gaurav Burman


    Όταν ξέσπασε η πανδημία, ο δισεκατομμυριούχος Gaurav Burman ήξερε πως ό,τι ήταν να κάνει, έπρεπε να το κάνει γρήγορα.

    Ο 48χρονος Burman κρατάει τα ηνία της εταιρείας διαχείρισης της οικογενειακής περιουσίας του, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 1,5 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία είναι βασικός μέτοχος της Dabur India, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών στην Ινδία, που ίδρυσε ο προπάππους του Burman, το 1884. Η αξία της περιουσίας της οικογένειας υπολογίζεται περίπου στα 9,8 δισ. δολάρια σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων Bloomberg Billionaires Index.

    «Λανσάραμε πολλά προϊόντα που σχετίζονται με την Covid», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξή του από το σπίτι του στην Αντίπαρο, όπου κατέφυγε από το Λονδίνο, με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Και το κάναμε πολύ γρήγορα», διευκρίνισε.

    Η Burman Family Holdings ιδρύθηκε το 1995, λίγο μετά την είσοδο της Dabur στο χρηματιστήριο. Οι επενδύσεις και οι συνεργασίες της περιλαμβάνουν από «υποσχόμενες», όπως τις λέει ο Burman, εγχώριες startup επιχειρήσεις, όπως η DMI Finance, μέχρι εταιρείες με παρουσία σε όλο τον κόσμο όπως η Taco Bell της Yum! Brands και η Aviva Plc.

    Η Dabur κρατήθηκε σε καλά επίπεδα φέτος, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 12%. Παρ’ όλο που τα οφέλη των προϊόντων αγιουρβέδα για προστασία από την Covid-19 είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση, οι πωλήσεις του σημαντικότερου προϊόντος της εταιρείας, του chyawanprash (ενός μείγματος από ινδικό φραγκοστάφυλο, μέλι, ζάχαρη, γκι, βότανα και μπαχαρικά) αυξήθηκαν κατά 700% το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Το προϊόν απολύμανσης χεριών της εταιρείας «σχεδόν εξαντλήθηκε» και το νέο προϊόν για πλύσιμο λαχανικών «εξαφανίστηκε από τα ράφια», δήλωσε ο Burman.

    Εδώ είναι μερικά από τα σχόλιa του επιχειρηματία:

    Πώς επηρέασε η Covid-19 τις επενδύσεις της εταιρείας σας;

    Κάποιες από τις επιχειρήσεις μας κέρδισαν, κάποιες υπέστησαν πλήγμα.

    Για παράδειγμα, έχουμε μια κοινοπραξία με μια πολύ μεγάλη ιαπωνική επιχείρηση υγειονομικής περίθαλψης, την M3. Συνεργαζόμαστε εδώ και μια δεκαετία στην Ινδία. Και πριν από περίπου τρία ή τέσσερα χρόνια, αγοράσαμε μια επιχείρηση που επικεντρωνόταν στην ηλεκτρονική εκπαίδευση για την υγειονομική περίθαλψη. Όπως πολλές άλλες διαδικτυακές επιχειρήσεις, έτσι και η συγκεκριμένη, γνωρίζει άνθηση στην πανδημία.

    Μια άλλη επιχείρηση που έχουμε είναι μια συνεργασία με τα εμπορικά σήματα της Yum και διαθέτουμε το Taco Bell στην Ινδία. Αυτή η επιχείρηση αναπτύσσονταν πολύ γρήγορα – έχουμε περίπου 70 καταστήματα και προσθέτουμε ένα νέο κατάστημα κάθε 10 ημέρες. Ωστόσο, τώρα έχει πληγεί λόγω του μεγάλου lockdown της Ινδίας.

    Πείτε μας περισσότερα για τη συνεργασία με τη Yum

    Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, κοίταξα το χαρτοφυλάκιό μας και ένιωθα ότι είχαμε ένα τεράστιο κενό: τα εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης. Υπήρχαν πολλές ευκαιρίες στην Ινδία για μια τέτοια επιχείρηση.

    Δεν θέλαμε να εισέλθουμε στην αγορά των burger για διάφορους λόγους. Είχα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάντα αγαπούσα το Taco Bell. Τους πλησίασα και το timing ήταν σωστό. Έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε.

    Θέλουμε να αναπτύξουμε το brand πολύ επιθετικά στην Ινδία. Η φιλοδοξία μας παραμένει η ίδια: να φτάσουμε τα 600 καταστήματα.

    Επενδύετε στο εξωτερικό;

    Λόγω των συναλλαγματικών ελέγχων, έχουμε περιορισμένες ευκαιρίες να επενδύσουμε εκτός της Ινδίας. Συνήθως, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να στηρίξουμε επιχειρηματίες. Εμείς ασχολούμαστε με μια πολύ ενδιαφέρουσα επιχείρηση καφέ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διευθύνεται από έναν εξαιρετικό νεαρό Αμερικανό επιχειρηματία ινδικής καταγωγής. Την πήρε από το μηδέν και κατάφερε να εμφανίσει έσοδα άνω των 100 εκατ. δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Ο πρόεδρος της Taco Bell στην Ινδία είναι Άγγλος και μας «έψηνε» πάντα να αγοράσουμε παμπ. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, αγοράζουμε παμπ, έχουμε περίπου μισή ντουζίνα στην περιοχή του Λονδίνου και θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε.

    Έχετε σχέδια εισαγωγής στο χρηματιστήριο;

    Σίγουρα θα αναζητήσουμε ευκαιρίες χρηματοδότησης, είτε πρόκειται για δημόσια προσφορά είτε για οικονομικό συνεργάτη. Έχουμε αποκτήσει καλή φήμη και ένα καλό ιστορικό επενδύσεων στην Ινδία και μας προσεγγίζουν κι άλλες οικογένειες – περισσότερο από ποτέ.

    Πώς μπήκατε στην οικογενειακή επιχείρηση;

    Είχα το προνόμιο να εισέλθω στην επιχείρηση σε νεαρή ηλικία.

    Σταδιακά αποφάσισα να επικεντρωθώ σε νέες κοινοπραξίες και επιχειρήσεις πέραν της αρχικής. Δεδομένης της θέσης και της φήμης μας στην Ινδία, έγινε προφανές σε μένα ότι η καλύτερη οδός ήταν να προσπαθήσω και να εργαστώ σε κοινές εταιρείες και να φέρνω επιτυχημένες ιδέες, προϊόντα και επιχειρήσεις στην Ινδία.

    Στόχος μου είναι να δημιουργήσω τόση αξία στην εταιρεία διαχείρισης της οικογενειακής περιουσίας μας όση έχει και η Dabur – ίσως μάλιστα και ακόμη μεγαλύτερη κάποια μέρα.

    Πώς περάσατε τον ελεύθερο χρόνο σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

    Διάβασα πολύ κατά τη διάρκεια του lockdown. Τα περισσότερα ήταν βιογραφίες και βιβλία που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις. Μου άρεσε το Shoe Dog, το οποίο ήταν ξεσηκωτικό, και τα Bad Blood, Damaged Goods και The Billion Dollar Whale, τα οποία παρουσίαζαν τι μπορεί να πάει στραβά σε μία επιχείρηση. Και πολλά άλλα…



    ΣΧΟΛΙΑ