Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν, καθώς οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ενίσχυσαν τους φόβους για σοβαρή διαταραχή στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.

Τα συμβόλαια αναφοράς αυξήθηκαν έως και 25% — η μεγαλύτερη άνοδος από τον Αύγουστο του 2023 — μετά τη σχεδόν πλήρη διακοπή της διέλευσης δεξαμενόπλοιων από τα Στενά του Ορμούζ το Σαββατοκύριακο. Η στενή αυτή θαλάσσια οδός αποτελεί κομβική αρτηρία για τη μεταφορά ενέργειας, καθώς μέσω αυτής διακινείται περίπου το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Και οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν ισχυρή άνοδο.

1

Η κατάσταση ενέχει τον κίνδυνο της σοβαρότερης αναταραχής στις αγορές φυσικού αερίου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από τέσσερα χρόνια, που ανέτρεψε τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές. Αν και οι περισσότερες ποσότητες LNG από τη Μέση Ανατολή κατευθύνονται στην Ασία, οποιαδήποτε διαταραχή θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό για εναλλακτικές προμήθειες, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα και η περιοχή χρειάζεται να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες LNG το καλοκαίρι ώστε να τα αναπληρώσει ενόψει του επόμενου χειμώνα. Αν η ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ διακοπεί για έναν μήνα, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε το Σαββατοκύριακο μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν, με την Τεχεράνη να απαντά με πλήγματα κατά πολλών χωρών. Δεξαμενόπλοια LNG που επρόκειτο να φορτώσουν στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνεται πως καθυστερούν ή αλλάζουν πορεία. Παράλληλα, το Ισραήλ έκλεισε ορισμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αναγκάζοντας την Αίγυπτο — σημαντικό εισαγωγέα — να αναζητήσει επιπλέον φορτία LNG.

Το Ιράν δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, ωστόσο πλοία άρχισαν να αποφεύγουν τη διέλευση σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της σύγκρουσης το Σάββατο. Το Κατάρ ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή κάθε θαλάσσιας ναυσιπλοΐας.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επόμενου μήνα — δείκτης αναφοράς για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο — διαπραγματεύονταν με άνοδο 20%, στα 38,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 8:04 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Διαβάστε επίσης 

Αναταραχή στις αγορές λόγω Ιράν: Βουτιά στις μετοχές, ράλι σε πετρέλαιο, χρυσό και βιομηχανικά μέταλλα – Το ενδιαφέρον στα Στενά του Ορμούζ

Αναταράξεις στις αερομεταφορές λόγω Μέσης Ανατολής – Οι επιπτώσεις για την Αθήνα

Toyota: Στα 131,4 δολάρια ανά μετοχή η βελτιωμένη προσφορά της Elliott για την Toyota Industries