• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Εβδομάδα-ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά ομόλογα με πωλήσεις άνω των 1 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg


    Η αγορά ομολόγων της Ευρώπης ολοκλήρωσε την Παρασκευή τη μεγαλύτερη εβδομάδα της ιστορίας της, με νέες πωλήσεις ομολόγων αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπογραμμίζοντας την ιδιότητά της ως σημαντικό παγκόσμιο όχημα χρηματοδότησης.

    Εκδότες από την Κίνα, την Ινδονησία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ ακολούθησαν τους τοπικούς δανειολήπτες, αξιοποιώντας το υπερβολικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης της Ευρώπης και την ολοένα και πιο ώριμη αγορά ομολόγων, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των πωλήσεων για την εβδομάδα στα 92,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έδωσαν επιπλέον ώθηση στο παραδοσιακά δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς, καθώς οι εκδότες έσπευσαν να κάνουν συμφωνίες πριν από οποιαδήποτε επιδείνωση της αγοράς.

    «Είναι μια αξιοσημείωτη εβδομάδα λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Frazer Ross, επικεφαλής επενδύσεων Investment grade στην περιοχή EMEA της DCM στην Deutsche Bank. «Όλοι οι τομείς της αγοράς λειτουργούν καλά».

    Οι πωλήσεις στην Ευρώπη είναι αρκετά πάνω από τις εκδόσεις στις ΗΠΑ, όπου περίπου 84 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα ομόλογα προσφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

    Η ζήτηση από τους αγοραστές ομολόγων της Ευρώπης δεν έδειξε πολλά σημάδια κάμψης, παρότι το θεαματικό ξεκίνημα του 2020 ήρθε μετά από ένα ρεκόρ εκδόσεων το 2019. Τα spreads των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ελάχιστα έχουν μεταβληθεί μέσα στον κατακλυσμό αυτής της εβδομάδας και εκδότες όπως η E.On, η Banco Santander και η Πορτογαλία άντλησαν μεγάλα βιβλία παραγγελιών.

    Η ώθηση της περασμένης εβδομάδας έχει αυξήσει τις πωλήσεις του 2020 πάνω από το ρυθμό του 2019, μετά από ένα σχετικά αργό ξεκίνημα του έτους. Η έκρηξη πυροδοτήθηκε εν μέρει από εταιρείες που επισπεύδουν προγραμματισμένες προσφορές εν μέσω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

    «Πολλοί εκδότες που δεν είχαν την πρόθεση να κάνουν τίποτα πριν από μία εβδομάδα, αποφάσισαν τώρα να κάνουν κάτι σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω», δήλωσε ο Marco Baldini, επικεφαλής του συνδικάτου ευρωπαϊκών ομολόγων της Barclays.

    Οι εμπροσθοβαρείς προσφορές του Ιανουαρίου και οι επερχόμενες περίοδοι ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων υποδεικνύουν ότι ο ρυθμός πωλήσεων μπορεί να επιβραδυνθεί την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κι άλλες προσφορές που αναμένεται να προχωρήσουν, όπως αυτές των National Grid και EFSF.



    ΣΧΟΛΙΑ