• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Έτσι γίνονται οι Big Business. Γιατί οι Κύπριοι γιόρτασαν το νέο κινέζικο έτος


    Η μυρωδιά της ανθοφορίας του κίτρου ήταν έντονη έξω από το ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία, στην Κύπρο, όπου περίπου 100 ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, δικηγόροι, λογιστές και οι συνεργάτες τους έφτιαχναν μικρά πακέτα δώρων στην αίθουσα χορού για να εορτάσουν με αυτό τον τρόπο το Κινεζικό Νέο Έτος. Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν με χορό και με παράσταση από τυμπανιστές με επένδυση σε κόκκινα μεταξωτά κοστούμια.

    Αλλά ο συμβολισμός επεκτάθηκε πέρα από τον εορτασμό της άφιξης του Έτους του Σκύλου: πρόκειται για την σταθεροποίηση μιας όλο και πιο στενής σχέσης μεταξύ δυο από πρώτη ματιά αταίριαστων εταίρων.

    Ο ένας είναι μια ολοένα και πιο ισχυρή παγκόσμια δύναμη 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, η άλλη ένα νησιωτικό έθνος των 1,2 εκατομμυρίων που μπορεί να υπερηφανεύεται για τη στρατηγική του θέση και τη φήμη του για την αταλάντευτη προσέγγιση στις οικονομικές υποθέσεις. Αυτό προϊδεάζει για μια συναρπαστική σχέση, καθώς η Κίνα επιδιώκει να επεκτείνει το αποτύπωμα της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    “Έχουμε επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας”, δήλωσε ο Χριστόδουλος Αγκαστινώτης, πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, προτού πλησιάσει τους άλλους φιλοξενούμενους για να ακούσει ομιλίες για την άριστη κατάσταση των σχέσεων Κίνας- Κύπρου. Είπε ότι υπήρχαν “μερικά πολύ ενδιαφέροντα κεφάλαια” από την Κίνα, τα οποία πείστηκαν από ένα “ελκυστικό φορολογικό σύστημα”.

    Καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump χτίζει εμπόδια στο κινεζικό εμπόριο, η Κύπρος ανοίγει τις πύλες.

    Η στάση της μεσογειακής χώρας είναι επίσης αντίθετη με εκείνες ορισμένων από τις μεγαλύτερες οικονομλιες της ΕΕ, οι οποίες, ανήσυχες από την όρεξη της Κίνας για εξαγορές, έχουν γίνει πιο επιθετικές όσον αφορά στην εξέταση των συμφωνιών.

    Μπορεί να είναι μια περίπτωση πολύ μικρή, που κινείται πολύ αργά: η Κίνα είναι ήδη βαθιά ενσωματωμένη στην Ευρώπη, κατέχοντας τα πάντα: από τα λιμάνια της Ισπανίας, της Ελλάδας και του Βελγίου μέχρι ένα γερμανικό αεροδρόμιο, πονταρίσματα σε πετρελαιοφόρα πλοία της Βόρειας Θάλασσας και ποδοσφαιρικά σωματεία στην Αγγλία και την Ιταλία.



    ΣΧΟΛΙΑ