• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ερντογάν: Αύξηση ρεκόρ κατά 50% στον κατώτατο μισθό της Τουρκίας

    • Bloomberg
    Erdogan

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Την αύξηση του κατώτατου μισθού της Τουρκίας κατά 50% το επόμενο έτος ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να αντισταθμίσει το υψηλό κόστος διαβίωσης.

    Ο μηνιαίος καθαρός ελάχιστος μισθός θα είναι 4.250 λίρες (275 δολάρια), δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης τύπου. Το 2021, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στις 2.826 λίρες, που αντιστοιχούσε σε 380 δολάρια στην αρχή του έτους, αλλά έχει συρρικνωθεί στα 186 δολάρια μετά την υποτίμηση της λίρας κατά 51%.

    Πάνω από το 40% όλων των εργαζομένων στην Τουρκία αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας, που σημαίνει ότι η αύξηση θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία, σε μια εποχή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Ερντογάν υποχωρεί.

    «Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 50% και αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία 50 χρόνια», είπε ο Ερντογάν. «Πιστεύω ότι αυτό δείχνει την αποφασιστικότητά μας να μην συντρίψουμε τους εργαζομένους μας λόγω των αυξήσεων των τιμών.

    «Από τον επόμενο χρόνο θα καταργήσουμε τόσο το φόρο εισοδήματος όσο και το φόρο χαρτοσήμου στον κατώτατο μισθό», πρόσθεσε.

    Αν και η αύξηση θα μπορούσε να μετριάσει τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν οι ταλαιπωρημένες οικογένειες της εργατικής τάξης, θα μπορούσε επίσης να τροφοδοτήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

    Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 21,3% τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης μιας μέσης αύξησης 27,1% στο κόστος των τροφίμων. Η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις των τιμών γενικότερα.

    «Ο πληθωρισμός που νιώθουν οι άνθρωποι είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, επομένως οι μισθωτοί έχουν εξαθλιωθεί», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γιαλτσίν Καρατέπε, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. «Θέλουν να αποζημιωθούν για την απώλεια της αγοραστικής δύναμης».

    Διαβάστε ακόμη:

    Τουρκική λίρα: Συνεχίζει τα αρνητικά ρεκόρ, την ώρα που ο Ερντογάν ετοιμάζεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό



    ΣΧΟΛΙΑ