• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Έρευνα: Στα 1,66 δισ. δολ. το κόστος των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

    • Bloomberg
    Πυρκαγιά στη Ρόδο

    Πυρκαγιά στη Ρόδο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Το κόστος των ζημιών από τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη έχει ανέλθει σε περίπου 4,1 δισ. ευρώ (4,43 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι στιγμής φέτος, καθώς η υπερβολική ζέστη έπληξε τη Μεσόγειο, από την Ελλάδα έως την Ισπανία, αυτό το καλοκαίρι.

    Σχεδόν 400.000 εκτάρια γης (988.420 στρέμματα) σε όλη την ήπειρο έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής από τις δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με την έκθεση της Distrelec, σημαντικού διανομέα εξαρτημάτων του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων που παρέχουν έγκαιρες προειδοποιήσεις για πιθανή δραστηριότητα πυρκαγιών.

    Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές.

    Η Ελλάδα έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, με εκτιμώμενο κόστος 1,66 δισ. ευρώ (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) και περισσότερα από 161.000 εκτάρια γης να έχουν καταστραφεί μέχρι τις 30 Αυγούστου.

    Η χώρα έχει γίνει μάρτυρας των πιο καταστροφικών δασικών πυρκαγιών των τελευταίων 16 ετών.

    Βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για περισσότερες καταστροφές από τις τελευταίες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 19 Αυγούστου, οι οποίες άφησαν του τουλάχιστον 19 νεκρούς.

    Η Ισπανία ήταν η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες ζημιές, με περίπου 84.315 εκτάρια γης να έχουν γίνει στάχτη και με εκτιμώμενο κόστος 871 εκατομμύρια ευρώ (941 εκατομμύρια δολάρια). Ακολούθησαν η Ιταλία και η Πορτογαλία.

    Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν κόστος πυρόσβεσης, αναδάσωσης, ζημιών και καθαρισμού, σύμφωνα με την έκθεση.

    Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν πλήξει και άλλα μέρη του κόσμου – επηρεάζοντας τα πάντα, από τη γεωργική παραγωγή μέχρι τον τουρισμό.

    Ο Ιούλιος ήταν επίσημα ο πιο ζεστός μήνας της γης που έχει καταγραφεί και η Ευρώπη, όπως και πολλά άλλα μέρη του κόσμου, έχει δει τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες να ανεβαίνουν πολύ πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα φέτος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έβρος: Χωρίς ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι 4 άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ

    Επεκτείνεται η πλατφόρμα arogi.gov.gr και για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου



    ΣΧΟΛΙΑ