• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ενεργειακή κρίση: Πώς οι Ευρωπαίοι μειώνουν τους λογαριασμούς τους

    • Bloomberg


    Τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τη χρήση ενέργειας λόγω της ανησυχίας ότι η ενεργειακή κρίση και οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν και πέρα ​​από τον χειμώνα.

    Οι λογαριασμοί ενέργειας αυξάνονται σε ολόκληρη την ήπειρο, με τα σπίτια να πληρώνουν κατά μέσο όρο 54% περισσότερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America. Αυτή η αύξηση του κόστους οδηγεί στη ζήτηση για ηλιακούς συλλέκτες και επιπλέον μονώσεις των κατοικιών, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα.

    Η ηλιακή ενέργεια «θα αυξηθεί αρκετά σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Vegard Wiik Volset, επικεφαλής του τμήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των EMEA στην Rystad Energy AS. «Η δυνατότητα μείωσης του λογαριασμού ρεύματος με τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι ξαφνικά πολύ πιο ελκυστική» εν μέσω των υψηλότερων τιμών ενέργειας.

    Η Γαλλία είδε τη μεγαλύτερη επέκταση στους ηλιακούς συλλέκτες οροφής στην Ευρώπη πέρυσι, με τις νέες εγκαταστάσεις να έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί, σύμφωνα με τη Rystad.

    Η Γερμανία ήταν ακόμα πρώτη σε όγκο, προσθέτοντας περισσότερα από 1.600 μεγαβάτ δυναμικότητας. Η ανάπτυξη και στις δύο χώρες βασίζεται σε μια υπάρχουσα τάση, με όλο και περισσότερους κατοίκους να επιλέγουν να κάνουν “πράσινα” τα σπίτια τους τα τελευταία χρόνια.

    Solar Soars

    Τα νοικοκυριά, τα οποία αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αισθάνονται τον αντίκτυπο του κόστους χονδρικής του φυσικού αερίου που είναι τετραπλάσιο από εκείνο που είχε πριν από ένα χρόνο.

    Κρατική στήριξη

    Κάποιοι έχουν λάβει κρατική στήριξη. Με τη βοήθεια κονδυλίων της ΕΕ, η ιταλική και η ισπανική κυβέρνηση έχουν υποσχεθεί 12 δισεκατομμύρια ευρώ (13,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα, για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών έως το 2026, σύμφωνα με στοιχεία της Bruegel. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν υποσχεθεί πακέτα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2023.

    Η Ευρώπη έχει προσελκύσει επίσης ιδιωτικές επενδύσεις για τέτοιες λύσεις, με εταιρείες να επεκτείνουν τις προσφορές για ηλιακούς συλλέκτες, μπαταρίες σπιτιού και έξυπνους μετρητές.

    «Οι άνθρωποι το κάνουν επειδή εξοικονομούν μεγάλο ποσό χρημάτων», δήλωσε ο Alex Mezler, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας ηλιακής ενέργειας Zolar GmbH, της οποίας οι πωλήσεις διπλασιάστηκαν πέρυσι.

    Ένα τυπικό σύστημα ταράτσας — με μπαταρία αποθήκευσης και πρόσθετα συμπεριλαμβανομένης της φόρτισης αυτοκινήτου — προσφέρει στους πελάτες κέρδος περίπου 27.000 ευρώ εάν λειτουργεί για περίπου 25 χρόνια, είπε ο Mezler σε συνέντευξή του.

    Η υιοθέτηση τέτοιων τεχνολογιών ποικίλλει ευρέως σε ολόκληρη την ήπειρο.

    Βελτίωση των μονώσεων

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου οι κατοικίες είναι παλαιότερες από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, η βελτίωση της μόνωσης αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Τα σπίτια εκεί χάνουν θερμότητα πιο γρήγορα από οπουδήποτε αλλού στη δυτική Ευρώπη.

    Ωστόσο, μια έρευνα στα τέλη του περασμένου έτους έδειξε ότι λιγότερο από το ένα πέμπτο των Βρετανών εξέταζαν βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση των σπιτιών. Μεταξύ εκείνων που δεν σκέφτονται αλλαγές, περισσότερο από το ένα τέταρτο υποστήριξε ότι έχουν μεγάλο κόστος.

    Για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά που διαθέτουν τα μετρητά ή έχουν κίνητρα για να κάνουν τροποποιήσεις, ο αντίκτυπος στους λογαριασμούς μπορεί να έρθει γρήγορα. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να γίνουν αυτές οι ενέργειες αρκετά διαδεδομένες ώστε να μειωθεί σημαντικά η εθνική ζήτηση ενέργειας.

    «Τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε κατοικίες χρειάζονται χρόνο για να έχουν αποτελέσματα κλίμακος, επομένως δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τη ζήτηση ενέργειας των νοικοκυριών τον επόμενο χειμώνα» σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε ο Simone Tagliapietra, συνεργάτης στην Bruegel. «Εκτός από αυτά τα πιο διαρθρωτικά και μακροπρόθεσμα μέτρα, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολύ λίγα που μπορούν να γίνουν βραχυπρόθεσμα», τόνισε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώνεται – Ο πόλεμος και το πρόβλημα στα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια



    ΣΧΟΛΙΑ