• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Εκτοξεύτηκε η τουρκική λίρα μετά την ήττα Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη


    Σε κατακόρυφη άνοδο οδήγησε την τουρκική λίρα η θριαμβευτική νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, η οποία έβαλε τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε επί μήνες, επηρεάζοντας αρνητικά το τουρκικό νόμισμα.

    Οι πρώτες εκλογές, τον Μάρτιο, είχαν ακυρωθεί μετά ήττα του κυβερνώντος κόμματος, του AK, κάνοντας πολλούς να φοβούνται ότι τα δημοκρατικά θεμέλια της Τουρκίας εξαφανίστηκαν. Την ίδια ώρα, η ακύρωση της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει μια νέα προεκλογική περίοδος, η οποία μετατόπισε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μακριά από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    Στις 23:03, η τουρκική λίρα είχε φτάσει να ενισχύεται έως και κατά 1,2%, στις 5,7472 λίρες ανά δολάριο.

    Το μέγεθος της νίκης – ο Εκρέμ Ιμάμογλου του CHP είχε προβάδισμα 9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ – υποδηλώνει ότι το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αμφισβητήσει αυτήν τη φορά το αποτέλεσμα.

    Ο Γιλντιρίμ αποδέχθηκε την ήττα του σε τηλεοπτική ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Ερντογάν συνεχάρη τον Ιμάμογλου μέσω Twitter.

    «Η αγορά επικρότησε αμέσως την εξάλειψη αυτού του κινδύνου», δήλωσε ο Ινάν Ντεμίρ, οικονομολόγος της Nomura Plc. στο Λονδίνο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι, πέρα ​​από την αρχική αντίδραση, για τους επενδυτές εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά και για τη συνέχεια όπως: «Μήπως αυξηθεί ο λαϊκισμός; Θα γίνει ανασχηματισμός; Θα αυξηθεί η επιρροή των εθνικιστών;».

    Ο αρχηγός του βασικού συμμάχου του Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί του εθνικιστικού MHP, απέρριψε την προοπτική πρόωρων εκλογών, βοηθώντας στην άρση άλλου ένα παράγοντα αβεβαιότητας για ορισμένους επενδυτές.

    Ωστόσο, η προσοχή θα στραφεί γρήγορα στον Ερντογάν για ενδείξεις σχετικά με την κατεύθυνση της πολιτικής.

    Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης μπορεί να τον περιμένουν νομικά προβλήματα.

    Η λίρα έχει χάσει λίγο πάνω από το 9% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος και οι επενδυτές θέλουν να δουν τις Αρχές να ασκούν πίεση για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας, η οποία είναι πιθανό να οδεύει προς διπλή ύφεση.



    ΣΧΟΛΙΑ