• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ευκαιρία για Ericsson και Nokia τα βάσανα της Huawei

    • Bloomberg


    Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η κινεζική Huawei Technologies έχει κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, κερδίζοντας συμβάσεις με ένα συνδυασμό εξελιγμένης τεχνολογίας και ελκυστικών τιμών. Η άνοδος της πίεσε τις ευρωπαϊκές Nokia και Ericsson, που ανταποκρίθηκαν κόβοντας θέσεις εργασίας και πραγματοποιώντας εξαγορές. Τώρα, με την Huawei στο επίκεντρο ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι συσχετισμοί δυνάμεων αλλάζουν.

    Nokia και Ericsson, που έχουν ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ τους, έχουν πρόσφατα αποσπάσει αξιοσημείωτες μακροχρόνιες συμφωνίες από την Huawei για την κατασκευή ασύρματων δικτύων 5G, που θα επιτρέψουν από αυτόνομα αυτοκίνητα μέχρι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με αναλυτές, περισσότερες τέτοιες συμφωνίες πιθανόν να έρθουν, καθως η Huawei παλεύει με την απαγόρευση των εξαγωγών στις ΗΠΑ και τους περιορισμούς από άλλες κυβερνήσεις που ανησυχούν ότι ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να ευνοήσει την κινεζική κατασκοπεία.

    «Η Huawei θα αντιμετωπίσει, στο άμεσο μέλλον, ένα ευρύτερο σύννεφο καχυποψίας», δήλωσε ο John Butler, αναλυτής του Bloomberg Intelligence στη Νέα Υόρκη. «Η Nokia και η Ericsson είναι σε θέση να επωφεληθούν».

    Τον Μάιο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κέρδισαν δύο συμβάσεις 5G από την ιαπωνική τηλεπικοινωνιακή μονάδα της SoftBank Group, αντικαθιστώντας την Huawei και την επίσης κινεζική ZTE. Η Ericsson υπέγραψε παρόμοιο σύμφωνο τον Μάρτιο με τη μεγαλύτερη τηλεφωνική εταιρεία της Δανίας, την TDC, που συνεργαζόταν με την Huawei από το 2013 για να εκσυγχρονίσει και να διαχειριστεί το δίκτυό της.

    Άλλοι πάροχοι, αναμένοντας κυβερνητικά εμπόδια στην Huawei, άρχισαν να αφαιρούν τον εξοπλισμό της από ευαίσθητα μέρη των συστημάτων τους. Η BT Group απομακρύνει την Huawei από τον πυρήνα του δικτύου της και η Vodafone Group έχει αναστείλει τις βασικές αγορές εξοπλισμού από τη Huawei για τα ευρωπαϊκά της δίκτυα. Η Deutsche Telekom, η οποία έχει την Huawei σε όλο το σύστημα 4G της, επαναξιολογεί την αγοραστική της στρατηγική.

    Δεδομένου ότι δεκάδες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον Καναδά, τη Γερμανία και τη Γαλλία – σχεδιάζουν να επιλέξουν προμηθευτές 5G τους επόμενους μήνες, η Cisco Systems και η Samsung Electronics ανταγωνίζονται επίσης για συμφωνίες. Όμως, οι βασικοί ευνοούμενοι από τις δυσκολίες της Huawei είναι πιθανότατα οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες ανταγωνίζονται άμεσα με την κινεζική εταιρεία στον εφοδιασμό εξοπλισμού δικτύων ασύρματης πρόσβασης.

    Από πέρυσι, η κυβέρνηση του Trump πίεσε τους συμμάχους της να αποκλείσουν την Huawei από το 5G, επικαλούμενη κινδύνους σχετικά με κρατική κατασκοπία – ισχυρισμοί που η εταιρεία έχει αρνηθεί. Η κίνησή της τον Μάιο να εμποδίσει την πρόσβαση της Huawei στους Αμερικανούς προμηθευτές κλιμάκωσε την επιχείρηση. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Ren Zhengfei, προβλέπει τώρα ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μειώσουν τα έσοδά της κατά 30 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια.

    Πέρα από τις ΗΠΑ, οι ανησυχίες για την ασφάλεια οδήγησαν την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν να αποκλείσουν την Huawei από τα συστήματα 5G. Η κινεζική εταιρεία κινδυνεύει επίσης να χάσει σημαντικά έργα στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές, όπου οι χώρες θα μπορούσαν να θέσουν δικούς τους περιορισμούς, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

    Δημόσια, τα στελέχη της Nokia και της Ericsson έχουν φροντίσει να μη φαίνονται ως επικριτές της Huawei. Και οι δύο έχουν εργοστάσια στην Κίνα και πωλούν εξοπλισμό σε κινεζικούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς, και η Nokia έχει ισχυρή παρουσία στην έρευνα και ανάπτυξη εκει. Η Nokia αναφέρει ότι έχει ήδη αναγκαστεί να μεταφέρει μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας της από την Κίνα για να μειώσει τον αντίκτυπο των δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση Trump.

    Αντί να επιτίθενται στην Huawei, οι ευρωπαϊκές εταιρείες διατυμπανίζουν τις επιτυχίες τους στο 5G, καθεμιά με ελαφρώς διαφορετικές μετρήσεις. Η Ericsson ισχυρίζεται ότι έχει τις περισσότερες δημοσιευμένες συμβάσεις 5G (21), ενώ η Nokia λέει ότι έχει κερδίσει περισσοτερες εμπορικές συμφωνίες 5G από οποιονδήποτε άλλο παίκτη (42). Η Huawei αναφέρει ότι έχει υπογράψει 46 συμβάσεις 5G. Ένας εκπρόσωπος της Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τη θέση της σε σχέση με τους αντιπάλους της.

    Η Ericsson είναι «η πρώτη στο 5G», μετά την κατασκευή δικτύων υψηλής ταχύτητας για εταιρείες όπως η AT & T, η Swisscom στην Ελβετία και η Telstra της Αυστραλίας, δήλωσε ο διευθυντής τεχνολογίας της εταιρείας, Erik Ekudden. «Βλέπετε ότι σε ορισμένες αγορές προσελκύουμε περισσότερους πελάτες».

    Η Nokia κερδίζει συμφωνίες 5G «αρκετά όμορφα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Rajeev Suri στο Bloomberg TV στις 10 Ιουνίου.

    Αν και ο Suri είπε ότι περισσότεροι πάροχοι ενδέχεται να εγκαταλείψουν τον εξοπλισμό της Huawei σε χώρες που έχουν ανακοινώσει περιορισμούς, η κατάσταση είναι λιγότερο σαφής στην Ευρώπη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τον αντίκτυπο των σχεδίων συγκεκριμένων χειριστών”, ανέφερε σε συνέντευξή του. “Επίσης, δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει αυτό το γεωπολιτικό πράγμα”.

    Η Nokia και η Ericsson είναι οι τελευταίοι επιζώντες της Ευρώπης σε μια ανελέητη υποχώρηση πολλών παρόχων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Τα αυξημένα κόστη, η κυκλική αγορά, οι πελάτες με έλλειμμα ρευστότητας και η αδιάκοπη άνοδος της Huawei με τη βοήθεια της γενναιόδωρης κινεζικής κρατικής χρηματοδότησης βοήθησαν ωστε να εξαφανιστούν εταιρείες όπως η Nortel Networks του Καναδά και η Siemens AG της Γερμανίας.

    Η Nokia πλήρωσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 για να εξαγοράσει το μερίδιο της Siemens από μια κοινοπραξία που δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί τη Ericsson και την Huawei. Στη συνέχεια, το 2015, δαπάνησε άλλα σχεδόν 18 δισεκατομμύρια δολάρια, αποκτώντας την Alcatel-Lucent για να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της, αφού είχε προχωρήσει σε περισσότερες από 25.000 περικοπές θέσεων εργασίας τα προηγούμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, το μερίδιο της Huawei στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά υποδομών για κινητά αυξήθηκε σε 31% το 2018, από 13% το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit.

    Η Huawei, παρά τα προβλήματά της, παραμένει ισχυρός αντίπαλος. Πολλές εταιρείες τηλεφωνίας στην Ευρώπη θεωρούν ότι οι σταθμοί βάσης, οι διακόπτες και οι δρομολογητές της είναι τεχνολογικά ανώτεροι. Η πλήρης εξαίρεση των Huawei και ZTE από το 5G θα αυξήσει το κόστος ασύρματης πρόσβασης των ευρωπαϊκών τηλεφωνικών εταιρειών κατά 40% ή 55 δισ. ευρώ (62 δισ. δολάρια), σύμφωνα με πρόβλεψη της GSMA σε μια μη δημοσιευμένη έκθεση που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg. Η Nokia και η Ericsson θα πρέπει να διπλασιάσουν σχεδόν την παραγωγή για να απορροφήσουν τις δραστηριότητες της Huawei και της ZTE στην Ευρώπη και θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να καλύψουν τη ζήτηση, σύμφωνα με την έκθεση της GSMA.

    Ο Bengt Nordstrom, Διευθύνων Σύμβουλος της τηλεπικοινωνιακής συμβουλευτικής Northstream AB, αναφέρει ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη για όλους στον κλάδο, καθώς οι προϋπολογισμοί των προμηθευτών θα μπορούσαν να πληγούν εάν η Huawei αντιμετωπίσει μεγαλύτερους περιορισμούς. “Πολλοί προμηθευτές εξαρτημάτων βρίσκονται ήδη σε δύσκολη κατάσταση”, ανέφερε ο Nordstrom. “Πρέπει να δαπανήσουν πολλά χρήματα για έρευνα και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πρόσβαση σε ολόκληρη την παγκόσμια αγορά”.

    Για τους παρόχους, η αλλαγή προμηθευτών δεν είναι τόσο απλή όσο το πάτημα ενός διακόπτη. Χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μια τέτοια τεχνολογική αλλαγή και να εγκατασταθεί ο νέος εξοπλισμός, δήλωσε ο Nordstrom.

    Τόσο η Nokia όσο και η Ericsson εργάζονται για να διευκολύνουν τους παρόχους στη μετάβαση. Η Nokia έχει αναπτύξει αυτό που αποκαλεί “λεπτό στρώμα” της τεχνολογίας 4G, που συνδέεται με ένα νέο σύστημα 5G, επιτρέποντας σε μια εταιρεία να αποφύγει τη μαζική αλλαγή εξοπλισμού από άλλον προμηθευτή. Η Ericsson έχει επίσης μια λύση για να επιτρέψει σε μια εταιρεία να αντικαταστήσει μόνο ένα τμήμα της υπάρχουσας υποδομής και λέει ότι μπορεί να κάνει μερικές περιοχές να λειτουργούν δίπλα-δίπλα με τον εξοπλισμό 5G της Ericsson.

    Η Nokia και η Ericsson μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα: Οι ισχυρισμοί για την τεχνολογική υπεροχή της Huawei είναι υπερβολικοί. Επισημαίνουν ότι συμμετέχουν στα πιο πρόσφατα δίκτυα στις ΗΠΑ, όπου οι εταιρείες λανσάρουν το 5G γρηγορότερα από τους Ευρωπαίους.

    «Αγωνιζόμαστε με αρκετά ευνοϊκούς όρους έναντι της Huawei», δήλωσε ο Suri, «με ή χωρίς τις τρέχουσες ανησυχίες για την ασφάλεια».



    ΣΧΟΛΙΑ