ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο πλευρό της διοίκησης της εταιρείας στάθηκαν οι μέτοχοι της EasyJet, στη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία δεν ήταν παρά μια αναμέτρηση μεταξύ του ιδρυτή της αεροπορικής, Στέλιου Χατζηιωάννου, και της διοίκησης με επίκεντρο παραγγελίες για αεροσκάφη ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι επενδυτές ψήφισαν να παραμείνουν στη θέση τους τα τέσσερα μέλη του ΔΣ της εταιρείας, που είχε ζητήσει να εκπαραθυρωθούν ο Στέλιος Χατζηιωάννου. Μεταξύ αυτών, ήταν ο CEO Johan Lundgren, ο πρόεδρος John Barton και ο οικονομικός διευθυντής Andrew Findlay.
Ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της EasyJet έχει περάσει περισσότερα από 15 χρόνια εναντιωνόμενος στα σχέδια διαδοχικών μάνατζερ, με το επιχείρημα ότι προέβλεπαν υπερβολικά πολλές επενδύσεις και προσέφεραν ανεπαρκείς αποδόσεις.
Η τελευταία «εκστρατεία» του Στέλιου Χατζηιωάννου ήρθε στο προσκήνιο σήμερα, με την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επενδυτές κλήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της πρότασής του να απομακρυνθούν τα τέσσερα προαναφερθέντα κορυφαία στελέχη της εταιρείας.
Η διαφωνία των δύο πλευρών επικεντρώνεται σε μία παραγγελία για περισσότερα από 100 αεροσκάφη Airbus SE A320neo που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιουχικών δαπανών, συνολικού ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων στερλινών (5,6 δισ. δολαρίων) που έχουν προγραμματιστεί για τη χρήση του 2023.
Ο Στέλιος Χατζηιωάννου λέει ότι η εν λόγω αγορά θα εξαντλήσει η ρευστότητα της εταιρείας, την ώρα που ο κλάδος των αεροπορικών μεταφορών βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιθανότητα υποτονικής ζήτησης για χρόνια μετά την κρίση του κορονοϊού.
Η EasyJet, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η παραγγελία έχει αναθεωρηθεί και ότι η συζήτηση αποσπά την προσοχή από άλλα πράγματα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή.
«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την αεροπορική», δήλωσε ο Luke Hickmore, διαχειριστής κεφαλαίων της Aberdeen Standard Investments ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την εταιρεία του. «Κερδίζει [ο Χατζηιωάννου] και το διοικητικό συμβούλιο περνά στον έλεγχό του και οδηγεί σε κάθετη μείωση των παραγγελιών για αεροσκαφών. Αυτήν την ώρα, αυτό δεν είναι κακό, αλλά πώς θα μεγαλώσεις κάποια στιγμή σύντομα;».
Νωρίτερα την Παρασκευή η EasyJet κατέγραφε απώλειες 1,4% με τις συνολικές απώλειες της μετοχής μέχρι στιγμής φέτος να διαμορφώνονται στο 60%.
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10 π.μ. στο Λονδίνο.
Τι ζητούσε ο Στέλιος Χατζηιωάννου
Αυτό που ζητούσε ο 53χρονος επιχειρηματίας είναι να μειωθεί ο υπάρχον στόλος της EasyJet στα 250 αεροσκάφη, από 318 που είναι σήμερα.
Ο ιδρυτής της εταιρείας και η οικογένειά του ελέγχουν όλοι μαζί γύρω στο 34% της EasyJet, ενώ η διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Sunday Telegraph, εκτιμούσε ότι μπορεί να έχει με το μέρος της το 45% των δικαιωμάτων ψήφου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- AstraZeneca: Το στοίχημα των 80 δισ., οι νέοι βιοδείκτες και τα μόρια «game changers» για την παχυσαρκία
- Οι δημοφιλείς και ο κυρίαρχος ΚΜ, τα βραβεία της Eurobank, ο κόλακας του πρωθυπουργού, ο σάλος με γαλάζια βουλευτίνα και το μπρα ντε φερ Αντώνη – Σταύρου
- Χρηματιστήριο: Αναταράξεις από το πετρέλαιο στα 100 δολ. και τα δάνεια «κατσαρίδες» – Τι καθορίζει την επενδυτική στρατηγική πια
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη – Γιατί θα κάνει εκλογές το 2027, τα νέα μέτρα και η σταθερότητα που περνάει μέσα από την αυτοδυναμία
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.