• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Δύσκολες μέρες για τη Μέρκελ με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

    Άνγκελα Μέρκελ

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ


    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έβαλε φρένο στην άμεση απειλή μίας κατάρρευσης της κυβέρνησης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, καταστρώνοντας ένα σχέδιο για να περιορίσει τη μετανάστευση και να διατηρήσει στον σχηματισμό το βαυαρικό αδελφό κόμμα της.

    Το ευρώ ανέβηκε αφού η Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο ανταγωνιστής της που είχε απειλήσει να παραιτηθεί, έδωσε τέλος στην κόντρα τους που κράτησε δύο εβδομάδες αργά τη Δευτέρα. Αν και ο συμβιβασμός αποτρέπει μία διάλυση του μπλοκ των δύο κομμάτων που έχουν κυβερνήσει τη Γερμανία στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η επιτυχία του πιθανόν να εξαρτάται από παράγοντες που είναι πέρα από τον έλεγχο της Μέρκελ.

    Αυτό δίνει ένα διάλειμμα, αλλά δεν είναι το τέλος της εσωτερικής διαμάχης”, είπε μέσω e-mail ο Κάρστεν Νίκελ, αναλυτής της Teneo Intelligence στο Λονδίνο. Τα πολιτικά κίνητρα της διαμάχης, μεταξύ των οποίων οι πολιτειακές εκλογές στη Βαυαρία τον Οκτώβριο, “θα παραμείνουν μαζί μας για τους επόμενους μήνες”, είπε.

    Η Μέρκελ και ο Ζεεχόφερ, που είναι επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που κυριαρχούν στη Βαυαρία, επέστρεψαν από το χείλος του γκρεμού, αφού ρίσκαραν μία διάλυση του συνασπισμού που θα μπορούσε να τερματίσει την καγκελαρία της Μέρκελ μετά από σχεδόν 13 χρόνια. Ο Ζεεχόφερ παραμένει ως υπουργός Εσωτερικών, ένα πόστο που του δίνει ομοσπονδιακές εξουσίες ελέγχου των συνόρων.

    Μετά από μία σκληρή μάχη και κάποιες δύσκολες μέρες, βρήκαμε έναν πραγματικά καλό συμβιβασμό”, είπε η Μέρκελ, που ηγείται της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

    Τραμπ εν όψει

    Για την ώρα, η ανακωχή απομακρύνει ένα εμπόδιο που έφθειρε την αυθεντία της καγκελαρίου, σε μία περίοδο όπου οι προκλήσεις της περιλαμβάνουν μία εμπορική σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την άνοδο του λαϊκισμού ανά την Ευρώπη. Η Μέρκελ συναντά την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και τον Ούγγρο Βίκτορ Ορμπάν την Πέμπτη, πριν μεταβεί σε μία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ με τον Τραμπ την επόμενη εβδομάδα.

    Το ευρώ έκλεισε στα 1,1639 δολάρια τη Δευτέρα, με πτώση 0,4%, έχοντας νωρίτερα μέσα στη μέρα υποχωρήσει έως και κατά 0,8%.

    Η συμφωνία της Μέρκελ προβλέπει τη σύσταση κέντρων κράτησης στα γερμανικά σύνορα για τους πρόσφυγες που ήδη έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της είναι να ταιριάξει με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που επετεύχθη από τους ηγέτες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα υπό την πίεση της CSU, που περιλαμβάνει δεσμεύσεις από ορισμένες χώρες της ΕΕ να πάρουν πίσω αιτούντες άσυλο που απορρίφθηκαν από τη Γερμανία.

    Απαιτούμενη είναι και η υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, του τρίτου κόμματος στην κυβέρνηση της Μέρκελ. Η επικεφαλής τους, Αντρέα Νάλες, δήλωσε ότι το κόμμα θα εξετάσει προσεκτικά τη συμφωνία CDU-CSU.

    To συμπέρασμα είναι ότι η Μέρκελ “εξαρτάται από πολλαπλά τρίτα μέρη” για να διατηρήσει τους Βαυαρούς μαζί της, είπε ο Νίκελ.

    Ο μεγαλύτερος χαμένος”

    Η Βαυαρία μετατράπηκε σε σημείο ανάφλεξης κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης της Ευρώπης το 2015 και το 2016, ως η κύρια οδός εισόδου στη Γερμανία. Η άνοδος της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία” επανέφερε το θέμα στην ατζέντα της CSU εν όψει των εκλογών στο κρατίδιο.

    Οι εσωτερικές διαμάχες ξεκίνησαν όταν ο Ζεεχόφερ δεσμεύθηκε να στείλει τους αιτούντες άσυλο στα σύνορα της Γερμανίας αν έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Μέρκελ απέρριψε αυτήν την πρόταση ως μονομερή ενέργεια που παραβίαζε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο και ρίσκαρε να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη του κόσμου για τη στάση της CSU και των περιφερειακών ηγετών που την προωθούν. Την περασμένη εβδομάδα μία έρευνα της FG Wahlen ανέφερε ότι το 91% προτιμά ευρωπαϊκές λύσεις για το μεταναστευτικό, μία υποστήριξη της γραμμής της Μέρκελ και απόρριψη της πίεσης των Βαυαρών εθνικιστών για μονομερή συνοριακά μέτρα.

    Η ακραία πολιτική και η απειλή “μέσα-έξω” του ηγέτη του κόμματος Ζεεχόφερ να παραιτηθεί καθιστούν την CSU “τον μεγαλύτερο χαμένο σε αυτό το εσωτερικό σίριαλ”, είπε η Φράουκε Κρούμπμιλερ, αναλύτρια της συμβουλευτικής OpenCitiz. “Το κόστος του να φτάσουμε σε αυτήν τη συμφωνία κατέληξε να είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος του αποτελέσματος”, ανέφερε. “Το τοπικό εκλογικό σώμα στη Βαυαρία πιθανότατα δεν θα επιβραβεύσει το σόου της CSU τις τελευταίες μέρες”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  ΤτΕ: Πώς θα επηρεάσει τις τιμές των ακινήτων η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τα βρήκαν στη Γερμανία, αποσοβήθηκε η πολιτική κρίση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Βόμβα Καμμένου: Εκλογές ή δημοψήφισμα, αν φτάσει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή



    ΣΧΟΛΙΑ