• Πολιτική

    Τα βρήκαν στη Γερμανία, αποσοβήθηκε η πολιτική κρίση

    Άνγκελα Μέρκελ

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ


    Διασώζεται, όπως φαίνεται, ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός, μετά την πολιτική κρίση που συντάραξε την μόλις τριών μηνών κυβέρνηση της Μέρκελ. Το «αντάρτικο» του Χόρστ, υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (Βαυαρία) εξαιτίας του μεταναστευτικού, έσπρωξε την κυβέρνηση ένα βήμα πριν από τον γκρεμό.

    Ύστερα από τριήμερες διαπραγματεύσεις και πολλές προσπάθειες να αποσοβηθεί η κρίση, η καγκελάριος και οι κυβερνητικοί της εταίροι μοιάζουν να βρήκαν κοινό έδαφος για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

    Η λύση βρέθηκε στη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και σε περίπτωση απόρριψης θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις.

    Εάν πρόκειται για πραγματική γεφύρωση του χάσματος ή για πρόσκαιρη ανακωχή θα φανεί σύντομα. Τα δύο αδελφά κόμματα, CDU και CSU, συνεργάστηκαν στενά σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο. Πλέον, όμως, οι Χριστιανοδημοκράτες, υπό την Μέρκελ, έχουν μετακινηθεί προς το κέντρο, ενώ οι οι Χριστιανοκοινωνιστές δέχονται μεγάλη εκλογική πίεση από τα δεξιά.

    Τα απόνερα της σύγκρουσης αυτής αποτυπώθηκαν και στο χρηματιστήριο, στο οποίο επικράτησαν χθες πτωτικές τάσεις, υπό το βάρος των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας. Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,43% και διαμορφώθηκε στα 1,1633 δολάρια. Το γερμανικό περιοδικό Spiegel σχολίασε την κυβερνητική κρίση που πλήττει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «το τέλος του παλαιού κομματικού συστήματος στη Γερμανία».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καταιγιστικές εξελίξεις στη Γερμανία: Καταρρέει η κυβέρνηση Μέρκελ-Προς παραίτηση ο Ζέεχοφερ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξέλιξη: Έκτακτη συνάντηση Μέρκελ – Ζεεχόφερ παρουσία του Σόιμπλε 



    ΣΧΟΛΙΑ