• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Δικαστικός πόλεμος 95χρονης με τους εγγονούς της, πρώην brokers της JPMorgan – Της οφείλουν 10 εκατ. δολ. λόγω κακοδιαχείρισης

    • Bloomberg

    Beverley Schottenstein


    Μια 95χρονη γυναίκα από τη Φλόριντα που προσέφυγε κατά των εγγονών της, πρώην brokers της JPMorgan, για κακοδιαχείριση και δικαιώθηκε, διεκδικεί την αποζημίωση της καθώς και το δικαίωμα της να μιλά ελεύθερα για την ιστορία της.

    Η Beverley Schottenstein δικαιώθηκε φέτος από την Ρυθμιστικής Αρχής της Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας (Finra), όπου προσέφυγε κατηγορώντας την JPMorgan Chase & Co., και δύο από τους εγγονούς της που διαχειρίζονταν το χαρτοφυλάκιο των 80 εκατ. δολαρίων που διατηρούσε εκεί, για κακή διαχείριση.

    Αν και αρχικά διεκδικούσε 69 εκατομμύρια δολάρια, τελικά της επιδικάστηκε αποζημίωση σχεδόν 19 εκατομμυρίων δολαρίων συν τις αμοιβές και τα έξοδα των δικηγόρων.

    Η JPMorgan πλήρωσε το μερίδιο των 9 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι εγγονοί, Evan και Avi Schottenstein, προσπάθησαν να γλυτώσουν και τελικά μετά από διαπραγματεύσεις με την γιαγιά τους οι δύο πλευρές ειδοποίησαν στα μέσα του περασμένου Μαρτίου το δικαστήριο ότι είχαν καταλήξει σε προφορική συμφωνία για ένα μικρότερο ποσό και ότι επρόκειτο να ακολουθήσει γραπτός διακανονισμός σε μια εβδομάδα.

    Η νέα διαμάχη

    Όμως η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο δικηγόρος των εγγονών έστειλε στους δικηγόρους της Beverley προτεινόμενους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι δεν περιλάμβαναν την παραδοχή του αδικήματος που είχαν τελέσει, ενώ περιείχαν έναν όρο εμπιστευτικότητας που δέσμευε την Beverley και οποιονδήποτε συνδεόταν μαζί της να μιλήσει για το συγκεκριμένο γεγονός, όχι όμως τους εγγονούς της.

    Η 95χρονη δεν υπέγραψε τη συμφωνία και τα χρήματα της αποζημίωσης δεν της δόθηκαν ποτέ, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.

    «Είπα να το ξεχάσω. Δεν θα υπέγραφα ποτέ κάτι τέτοιο», είπε η Beverley σε συνέντευξή της. «Αφήστε τα αγόρια να πάνε στη δουλειά τους ή να πάνε φυλακή. Είτε το ένα είτε το άλλο, δεν με νοιάζει πια».

    Λίγους μήνες αργότερα, στις 29 Ιουνίου, ο Evan και ο Avi ζήτησαν από τον δικαστή να επικυρώσει τη συμφωνία, την πληρωμή 4 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν καταλήξει προφορικά  οι πλευρές, καθώς και την εντολή εμπιστευτικότητας.

    Ισχυρίστηκαν επίσης ότι η Beverley παραβίασε ήδη τη διάταξη περί εμπιστευτικότητας επειδή μια από τις εγγονές της είχε γράψει στο blog της σχετικά με την αποζημίωση των 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Υποστήριξαν ότι σύμφωνα με τον νόμο της Φλόριντα οι διακανονισμοί θεωρούνται νόμιμοι ακόμη και χωρίς τις υπογραφές των μερών.

    Ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση εξετάζει τη διαμάχη εδώ και μήνες και ενδεχομένως δεν θα λάβει απόφαση μέχρι το νέο έτος, είπε η Beverley στη συνέντευξη.

    Τα καταστήματα στο Οχάιο

    Η Beverley, της οποίας ο αείμνηστος σύζυγος ήταν μέλος της οικογένειας Columbus του Οχάιο, που διατηρούσε αλυσίδα πολυκαταστημάτων, συνειδητοποίησε ότι οι δύο εγγονοί της που διαχειρίζονταν τα χρήματα της μέσω της JP Morgan, πλαστογράφησαν έγγραφα και έκαναν κακή διαχείριση με αποτέλεσμα η ίδια να χάσει κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η τράπεζα, η οποία απέλυσε τους αδελφούς το 2019, είπε ότι οι σύμβουλοι δεν συνεργάζονται πλέον με αυτήν και ότι οι ενέργειές τους δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες της JPMorgan.

    Η Beverley είχε κατηγορήσει την JP Morgan, τον Evan A. Schottenstein στη Νέα Υόρκη και τον Avi E. Schottenstein στο Λος Άντζελες, για απάτη και παραβίαση του καταπιστευτικού καθήκοντος για μη εξουσιοδοτημένες αγορές κινητών αξιών μεταξύ του 2014 και του 2019, καθώς και για την εγγραφή στην λήψη ηλεκτρονικών εκκαθαριστικών, χωρίς την άδεια της.

    Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι αγόρασαν δομημένα προϊόντα και μετοχές για τις οποίες η JP Morgan ήταν «market maker», συμπεριλαμβανομένης της μετοχής της Apple, και συμμετείχαν σε αρχικές δημόσιες προσφορές άλλων εταιρειών, σύμφωνα με τα έγγραφα της Finra.

    Ενώ οι λεπτομέρειες των υποθέσεων της Finra συνήθως παραμένουν εμπιστευτικές, η Beverley είπε ότι αποφάσισε να μιλήσει για να προειδοποιήσει και άλλους για την πιθανότητα κακοποίησης ηλικιωμένων και να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι αυτό συμβαίνει στη μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής. Είπε ότι αργότερα έλαβε δεκάδες γράμματα που την ευχαριστούσαν και μοιράζονταν αντίστοιχε εμπειρίες σχετικά με τη διαχείριση χρημάτων από μέλη της οικογένειας.

    H ανάρτηση στο blog

    Οι δικηγόροι του Evan και του Avi υποστήριξαν ότι τη στιγμή της προτεινόμενης διευθέτησης του Μαρτίου, ο δικηγόρος της Beverley, Scott Ilgenfritz, συμφώνησε προφορικά ότι ο διακανονισμός θα παραμείνει εμπιστευτικός.

    Αυτός ο όρος, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, παραβιάστηκε τον Απρίλιο όταν η εγγονή της Beverley, Cathy Schottenstein Pattap, ανάρτησε στο blog της ότι τα ξαδέρφια της βρίσκονταν σε συζητήσεις για την επίτευξη συμβιβασμού στα 4 εκατομμύρια δολάρια από τα σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια που όφειλαν.

    Ο Ilgenfritz είπε στον δικαστή ότι η 95χρονη ποτέ δεν συμφώνησε με το απόρρητο και δεν μπορούσε να το κάνει γιατί δεν επιτεύχθηκε ποτέ τελική συμφωνία. Είπε στο δικαστήριο ότι η διάταξη περί εμπιστευτικότητας εισήχθη στο έγγραφο από τη νομική ομάδα των εγγονών, ήταν μονόπλευρη και είχε στόχο να φιμώσει την Beverly, αλλά όχι τα εγγόνια της.

    Η άλλη πλευρά υποστήριξε σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ότι ο Evan και ο Avi ρευστοποίησαν επενδύσεις νωρίτερα φέτος εν αναμονή της επισημοποίησης της διευθέτησης. Ακόμα κι αν ο δικαστής δεν επιβάλει τη διάταξη περί εμπιστευτικότητας, το δικαστήριο πρέπει ζητήσει από την Beverley να αποδεχθεί τη συμφωνία των 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

    «Αν και τεχνικά κέρδισε» στη διαιτησία της Finra, δεν αισθάνεται έτσι τώρα, είπε η εγγονή της Cathy Schottenstein Pattap.

    «Δεν θα έπρεπε ακόμα να παλεύει για να πάρει τα χρήματα της», τόνισε σε μια συνέντευξη. «Νιώθω ότι οι άνθρωποι που κερδίζουν εδώ είναι οι δικηγόροι από τις δύο πλευρές και όχι η γιαγιά μου, ούτε τα ξαδέρφια μου».

    Η Beverley λέει τώρα ότι δεν θέλει να συμβιβαστεί με το μειωμένο ποσό και ότι μπορεί τα παιδιά και τα άλλα εγγόνια της να αγωνιστούν για να προσπαθήσουν να εισπράξουν όλο το ποσό.

    “Όταν πεθάνω — δεν μου αρέσει να το λέω έτσι — τα παιδιά θα πρέπει να πάρουν τα 10 εκατομμύρια δολάρια για μένα”, είπε.

    Διαβάστε ακόμα:

    Όλο το παρασκήνιο του διαζυγίου της Shell με την Ολλανδία μετά από 114 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ