• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Διακυμάνσεις για τον χρυσό μετά το υψηλό των 1.700 δολαρίων. Στα 1.800 δολάρια βλέπει την τιμή η Goldman Sachs

    • Bloomberg


    Σταθεροποιητικά κινείται ο χρυσός μετά από μία συνεδρίαση με διακυμάνσεις στην Ασία, καθώς η αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου, η εξάπλωση του κορονοϊού, η βουτιά των μετοχών και οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ώθησαν την τιμή του πάνω από τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά.

    Η τιμή του μετάλλου βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, πριν χάσει μέρος από τα κέρδη της, καθώς το brent κατέρρευσε, τα futures του δείκτη S&P βυθίστηκαν και η καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το 1% για πρώτη φορά. Οι επενδυτές έχουν μεταφέρει τα κεφάλαια τους σε funds που τοποθετούνται σε ETF χρυσού, καθώς ο κορονοϊός πλήττει τις προοπτικές ανάπτυξης.

     

    Gold wavers after topping $1,700 amid market mayhem

     

    Το παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο έχει σημειώσει αγώνα δρόμου σε νέα υψηλά φέτος, μετά από την άνοδο κατά 18% που κατέγραψε το 2019, καθώς η παγκόσμια κρίση υγείας επεκτείνεται και οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια προκειμένου να περιορίσουν τη ζημιά. Πριν από την αναστάτωση της Δευτέρας, η Goldman Sachs χαρακτήρισε το μέταλλο ως την τελευταία λύση λόγω του ξεσπάσματος του κορονοϊού και προέβλεψε ότι η τιμή του μπορεί να φτάσει στα 1.800 δολάρια. H UBS επισήμανε ότι ο χρυσός μπορεί να συνεχίσει το ράλι προς αυτά τα επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες.

    “Υπάρχει μια ξεκάθαρη, έντονη στροφή προς τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία τη στιγμή αυτή και ο χρυσός είναι από τους μεγάλους κερδισμένους”, δήλωσε ο Michael McCarthy, επικεφαλής στρατηγικής των αγορών στην CMC Markets στο Σίδνεϊ. Οι αγορές ανησυχούν ότι «θα μπορούσαμε να δούμε μια πιο άσχημη κατάσταση προτού τα πράγματα γίνουν καλύτερα, πράγμα που είναι φυσικά καλό για το χρυσό», είπε.

    Η spot τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 1,8% φτάνοντας στα 1.703,39 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο 2012, πριν υποχωρήσει κατά 1%. Σήμερα, ενισχύονταν κατά 0,3%, στα 1.678,68 δολάρια, στο Λονδίνο.

    Όσον αφορά τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι υποχωρεί κατά 3%, η πλατίνα σημειώνει πτώση 2,2% και το παλλάδιο καταγράφει απώλειες 4,1%.



    ΣΧΟΛΙΑ