• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Δεν έτυχε, πέτυχε: Αύξηση κερδών για την Microsoft Ιαπωνίας έφερε η εβδομάδα τετραήμερης εργασίας

    • Bloomberg


    Το πείραμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η Microsoft Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η εβδομάδα τετραήμερης εργασίας μετ’ αποδοχών είχε άκρως θετικά αποτελέσματα τόσο για τις πωλήσεις που σημείωσαν άνοδο 40% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι όσο και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν πληρωμένη άδεια για όλες τις Παρασκευές του Αυγούστου.

    Το πείραμα περιελάμβανε επίσης συντομότερα meetings, που δεν ξεπερνούσαν σε διάρκεια τα 30 λεπτά, και διαδικτυακά chats παρά πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις.

    Από τους εργαζόμενους που έλαβαν μέρος στο πείραμα, το 92% δήλωσε πολύ ικανοποιημένο με την εβδομάδα τετραήμερης εργασίας.

    Η Ιαπωνία, χώρα στην οποία η κουλτούρα των πολλών και εξαντλητικών ωρών εργασίας, είναι πολύ διαδεδομένη, καταβάλλει προσπάθειες να αναστρέψει το φαινόμενο αυτό, για να αντιμετωπίσει την ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της και την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

    Οι προσπάθειες του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, να γίνουν οι εταιρείες πιο ευέλικτες και να μειωθούν οι ώρες εργασίας προκάλεσαν ανάμεικτα σχόλια.

    Πάντως, το αυγουστιάτικο πείραμα της Microsoft είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 23% η κατανάλωση ρεύματος και να εκτυπωθούν λιγότερες σελίδες σε ποσοστό 59% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εταιρεία.

    Παρά την επιτυχία του πειράματος, υπήρξαν στελέχη που εξέφρασαν ανησυχία ότι η μικρότερη εργασιακή εβδομάδα ίσως ενοχλήσει τους πελάτες.

    Παρά τις ανησυχίες, η Microsoft Ιαπωνίας σχεδιάζει να επαναλάβει το πείραμα μέσα στον χειμώνα. Αυτή την φορά οι εργαζόμενοι δεν θα λάβουν άδεια μετ’ αποδοχών, αλλά θα μπορούν να διαλέξουν ποιες ημέρες θα απουσιάσουν από την δουλειά τους «με έναν πιο ευέλικτο και έξυπνο τρόπο».



    ΣΧΟΛΙΑ