• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Citigroup: Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στις ευρωπαϊκές τράπεζες – Ποιες τράπεζες ξεχωρίζει

    Citi


    Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές έχουν «τιμωρηθεί» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην περιοχή φέτος. Και αν δεν περιμένετε μια χρηματοπιστωτική κρίση, ίσως να είναι ώρα να εκμεταλλευτείτε τις ελκυστικές αποτιμήσεις, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Citigroup.

    Φοβούμενοι το ενδεχόμενο εξάπλωσης της τουρκικής κρίσης, οι επενδυτές επιτάχυναν, την περασμένη εβδομάδα, την έξοδό τους από τον τραπεζικό δείκτη Stoxx 600, στέλνοντάς τον στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2016 και μετά. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη κι αν κάποιοι δείκτες (όπως η διαφορά μεταξύ των μερισματικών αποδόσεων και των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων) συνηγορούν στο ότι η κατάσταση είναι κάθε άλλο παρά ρόδινη, οι κεφαλαιακές θέσεις, οι αποδόσεις και η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι σε καλύτερη φόρμα από ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες συνθήκες τα τελευταία δέκα χρόνια, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Citigroup.

    Η τάση αύξησης των εκτιμήσεων των αναλυτών για τα μερίσματα στον κλάδο έρχεται σε αντίθεση με την τάση υποχώρησης των μετοχών του κλάδου, επισημαίνει η Citigroup. Αντίφαση, όμως, υπάρχει και στο γεγονός ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) αυξάνεται την ώρα που οι αποτιμήσεις βουλιάζουν.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι στις τραπεζικές μετοχές υπάρχει αξία, ακόμη και αν οι τραπεζικοί αναλυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι στις προσδοκίες τους για τα μερίσματα του κλάδου.

    Να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 έφτασε να υποχωρεί έως και κατά 1,2% την Τετάρτη, σημειώνοντας πτώση για έκτη ημέρα στη σειρά, με αποτέλεσμα ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα bear market (πτωτικής αγοράς).

    Τα top picks

    Η Citigroup συνιστά στους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της Banco Bilbao Vizcaya Argentinaria SA, της Danske Bank A/S, της UniCredit SpA, της DNB ASA, της KBC Group NV και της Barclays Plc, των τραπεζών, δηλαδή, που θεωρεί «Βασιλιάδες των Μερισμάτων».



    ΣΧΟΛΙΑ