• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χρυσός: Υψηλή πτήση πάνω από τα 1.500 δολάρια με το βλέμμα στη Fed

    Τράπεζα της Ελλάδος χρυσός


    Με κέρδη ετοιμάζεται να κλείσει την εβδομάδα ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές περιμένουν νέες παρεμβάσεις από το μέτωπο των κεντρικών τραπεζών, με τα ασθενέστερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την αμερικανική οικονομία να ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει άνοδο 1% αυτήν την εβδομάδα, κινούμενη πάνω από τα 1500 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς η προσοχή στρέφεται στη σύνοδο της Fed, στις 29-30 Οκτωβρίου, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Κι αυτό γιατί η μείωση του κόστους δανεισμού καθιστά τα πολύτιμα μέταλλα ελκυστικότερη ως επένδυση, αφού δεν επηρεάζονται από την πορεία των επιτοκίων.

    Η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί γύρω στο 17% μέχρι στιγμής φέτος καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη υιοθετούν χαλαρότερη πολιτική, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους που πλήττονται από τους εμπορικούς πολέμους.

    Η αναμενόμενη αυτή μείωση των αμερικανικών επιτοκίων ωστόσο εκτιμάται ότι έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται κατά κύριο λόγο στο τι θα ειπωθεί για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

    Ο Τζέφρι Χάλι, αναλυτής στην Oanda Corp., βλέπει τις τιμές «παγιδευμένες» για την ώρα σε ένα εύρος από 1.475 μέχρι 1.520 δολάρια.

    Η τιμή άμεσης παράδοσης (spot) του χρυσού σημείωνε ελάχιστη μεταβολή, κινούμενη στο επίπεδο των 1.505,12 δολαρίων ανά ουγγιά, μετά την ενίσχυσή της στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από τις 10 Οκτωβρίου.

    Ανοδικά ωστόσο κινείτο και το ασήμι, αγγίζοντας μάλιστα υψηλά μηνός, αλλά και η πλατίνα.

    Συγκριτικά, το παλλάδιο δεν παρουσίαζε σημαντική μεταβολή.

    Να σημειωθεί, ωστόσο, πως σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τους Έλληνες η ισχυρή ανατίμηση του χρυσού και συνακόλουθα της χρυσής λίρας δεν φαίνεται να συνιστά δέλεαρ για αγορές, αλλά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ομοβροντία πωλήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ