bloomberg
Sponsored by

Bloomberg

Chris Rokos: Ποιος είναι ο fund manager που έδωσε ένα σκληρό μάθημα στους τέως συνεταίρους του

  • Bloomberg

Chris Rokos


Τελείωσε το Eton College και στη συνέχεια πήγε στην Οξφόρδη. Σήμερα διαχειρίζεται 8,2 δισ. λίρες ενώ είναι κρυφός ευεργέτης πολλών λονδρέζικων ΜΚΟ και του Βρετανικού Μουσείου. Έφτιαξε μαζί με άλλους φίλους του την Brevan Howard όμως στην συνέχεια έφυγε από εκεί για να «χτίσει» τη Rokos Capital Management. Τώρα πλέον ο πολύς Chris Rokos έχει φτάσει να διαχειρίζεται περισσότερα χρήματα από το Brevan Howard Asset Management για πρώτη φορά, καθώς οι πελάτες εξακολουθούν να εγκαταλείπουν το hedge fund του Alan Howard, με αποτέλεσμα να χάνει πάνω από 75% σήμερα σε σχέση με τα υψηλά που σημείωνε το 2013.

Αιτία η μέτρια απόδοση που επιδεικνύουν μερικά από τα παλαιότερα και πιο καθιερωμένα ταμεία διαχείρισης πλούτου τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει κάνει πολλούς επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους από αυτά (βλ. Brevan Howard, Tudor Investment Corp. και Caxton Associates).

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στο κοντινό παρελθόν, η Brevan Howard Asset Management πούλησε ελληνικά κρατικά ομόλογα αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ ετοίμασε δύο funds που εστιάζουν στην Ελλάδα, με επίκεντρο επενδύσεις σε ακίνητα και μετοχές.

Ήδη έχει αποκτήσει πακέτο μετοχών στην Πετρόπουλος, ενώ ήταν και σε συνομιλίες με τη Grivalia για ένα ιδιωτικό placement.

Τώρα αυτά αποτελούν παρελθόν, καθώς τα λεφτά πλέον κατευθύνονται στο «νέο αίμα», δηλαδή σε νεοφυή hedge funds.

Έτσι, startups όπως η Glen Point Capital και η Amia Capital  έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι κάτοχοι assets στοιχηματίζουν ότι οι νέες εταιρείες είναι που θα υπεραποδόσουν, καθώς η μεταβλητότητα επιστρέφει.

Ετσι και ο 47χρονος Rokos, συνιδρυτής της Brevan Howard έβγαλε 4 δισ. δολάρια από το 2004 έως το 2012, και στα τέλη Μαρτίου είχε υπό την επίβλεψή του 8,2 δισ. δολ. Την ίδια ώρα, η Brevan Howard διαχειριζόταν στις αρχές Απριλίου λιγότερα assets, που δεν ξεπερνούσαν τα 8 δισ.

Σημειωτέον ότι τα assets του Rokos έχουν διογκωθεί σημαντικά καθώς το 2016 ανέρχονταν σε 3,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, o ίδιος ο Rokos έχει καθαρή αξία περίπου 1,2 δισ. δολαρίων.

Φυσικά το Brevan Howard που επιβλέπει 4,5 δισ. δολ. έσπευσε να περάσει στην αντεπίθεση καταγράφοντας κέρδη 0,2% κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου, αφού το 2017 κατέγραψε τις χειρότερες ετήσιες επιδόσεις.

Ο 54χρονος Howard ξεκίνησε το δικό του fund με στόχο να κάνει πιο ριψοκίνδυνα πονταρίσματα, ενώ επέτρεψε και σε μερικούς κορυφαίους μάνατζερ να «τρέξουν» το δικό τους πελατολόγιο.

Σημειωτέον ότι το fund του Howard κέρδισε 7% το πρώτο δίμηνο του 2018, ενώ το fund του  Rokos την ίδια περίοδο είχε αποδόσεις 10,5%.

Ποιος είναι ο Chris Rokos

Ο Christopher Charles Rokos όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1970 στη Βρετανία και κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει ελληνική καταγωγή.

Άρχισε να «χτίζει» το όνομά του ως trader ανταλλάξιμων επενδυτικών προϊόντων (swaps) στη Goldman Sachs. Στη συνέχεια έγινε διευθυντής στην Credit Suisse και μετά συμμετείχε στην ίδρυση του Brevan Howard.

Εγινε γρήγορα γνωστός ως ο «star trader» της εταιρείας καθώς και ένας εκ των traders κρατικών ομολόγων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Μάλιστα οι θέσεις του ήταν τόσο μεγάλες, ώστε τα trading desks της Wall Street περίμεναν πάντα να ακούσουν τις απόψεις του για την αγορά.

Η καλύτερή του χρονιά στη Brevan Howard ήταν το 2011, όταν έβγαλε 1,27 δισ. δολ. ενώ το 2012 έγινε υπεύθυνος για την απώλεια 383 εκατ. δολ. λίγο πριν αφήσει την εταιρεία.

Φυσικά ο ίδιος δεν βγήκε ζημιωμένος από τα 10 χρόνια του στη Brevan, καθώς κέρδισε περίπου 1 δισ. δολάρια αυτό το διάστημα. Το 2014 στράφηκε δικαστικά κατά της Brevan Howard θέτοντας υπό αμφισβήτηση πενταετείς περιορισμούς που δεν θα του επέτρεπαν να διαχειριστεί εξωτερικά κεφάλαια μέχρι το 2018 τουλάχιστον.

Το 2017 το Rokos Capital Management αποφάσισε να ενισχυθεί και άρχισε να στρατολογεί σειρά οικονομολόγων και διαχειριστές χαρτοφυλακίων, από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, όπως Goldman Sachs και Barclays. Αυτή τη στιγμή, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και με τις υψηλότερες αποδόσεις hedge funds στο Λονδίνο.

Chris RokosΣΧΟΛΙΑ