Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να αποδεχτεί εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που περιλαμβάνει καθολικό δασμολόγιο 10% σε πολλές από τις εξαγωγές της, αλλά ζητά από την Ουάσιγκτον να δεσμευτεί σε χαμηλότερους δασμούς για βασικούς τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα αλκοολούχα ποτά, τους ημιαγωγούς και τα εμπορικά αεροσκάφη.

Η ΕΕ επίσης πιέζει τις ΗΠΑ για ποσοστώσεις και εξαιρέσεις που ουσιαστικά θα μειώνουν τον δασμό 25% που επιβάλλει η Ουάσιγκτον στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους, καθώς και τον δασμό 50% σε χάλυβα και αλουμίνιο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, θεωρεί αυτή τη συμφωνία ελαφρώς ευνοϊκή για τις ΗΠΑ αλλά εντός των ορίων του αποδεκτού, ανέφεραν οι ίδιες πηγές υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η ΕΕ έχει περιθώριο μέχρι τις 9 Ιουλίου για να πετύχει συμφωνία με τον πρόεδρο Τραμπ, προτού αυξηθούν οι δασμοί σχεδόν σε όλες τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ στο 50%. Ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς σχεδόν σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως επιδιώκει την επιστροφή της εγχώριας παραγωγής, τη χρηματοδότηση των φοροελαφρύνσεων και τον τερματισμό της εκμετάλλευσης των ΗΠΑ από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δύο πλευρές εκφράζουν αυξανόμενη αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί μια προσωρινή συμφωνία έως τις 9 Ιουλίου, επιτρέποντας τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά την προθεσμία. Η συμφωνία θα καλύπτει δασμούς, μη δασμολογικά εμπόδια, αγορές βασικών αμερικανικών προϊόντων και θα περιλαμβάνει περιοχές στρατηγικής συνεργασίας.

Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, θα ηγηθεί αντιπροσωπείας που μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, ενώ η Κομισιόν παραμένει υπέρ μιας «κατ’ αρχήν» συμφωνίας, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η διάρκειά της.

Η ΕΕ επιδιώκει να διασφαλίσει ότι θα ληφθούν υπόψη τόσο οι ισχύοντες δασμοί σε τομείς όπως τα αυτοκίνητα και τα μέταλλα, όσο και οι νέοι δασμοί που σχεδιάζει η Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, η ΕΕ προτείνει στρατηγικές αγορές — όπως σε υγροποιημένο φυσικό αέριο και τεχνητή νοημοσύνη — και είναι ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για ζητήματα οικονομικής ασφάλειας. Υπολογίζει ότι οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν περίπου το 70% των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ, δηλαδή 380 δισ. ευρώ (445 δισ. δολάρια).

Τη Δευτέρα, η Κομισιόν ενημέρωσε τα κράτη-μέλη ότι έλαβε αμερικανική πρόταση που περιλαμβάνει δασμούς, μη δασμολογικά εμπόδια και στρατηγική συνεργασία. Ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για τα δασμολόγια που προτείνονται από τις ΗΠΑ.

Τέσσερα πιθανά σενάρια εξετάζονται πριν από την προθεσμία της επόμενης εβδομάδας:

-Συμφωνία με ανεκτό επίπεδο ασυμμετρίας

-Μη ισόρροπη πρόταση από τις ΗΠΑ που η ΕΕ δεν θα αποδεχτεί

-Παράταση της προθεσμίας

-Διακοπή των διαπραγματεύσεων από τον Τραμπ και αύξηση των δασμών

Σε περίπτωση αποτυχίας, η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει με αντίμετρα. Έχει ήδη εγκρίνει δασμούς ύψους 21 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα, στοχεύοντας πολιτικά ευαίσθητες πολιτείες και προϊόντα όπως σόγια από τη Λουιζιάνα, γεωργικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.

Επιπλέον, έχει ετοιμάσει λίστα με επιπλέον δασμούς σε προϊόντα αξίας 95 δισ. ευρώ, όπως αεροσκάφη Boeing, αμερικανικά αυτοκίνητα και ουίσκι bourbon. Η ΕΕ εξετάζει επίσης περιορισμούς εξαγωγών και δημοσίων συμβάσεων σε τομείς όπου οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την ΕΕ.

Η ΕΕ δηλώνει πρόθυμη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά θα αξιολογήσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα για να αποφασίσει τι επίπεδο ασυμμετρίας είναι διατεθειμένη να δεχθεί.

Διαβάστε επίσης

Ο Τραμπ απειλεί ξανά με δασμούς την Ιαπωνία

Καρολάιν Λεβίτ: Ο Καναδός πρωθυπουργός υποχώρησε απέναντι στον Τραμπ για τον ψηφιακό φόρο

State Department: Διαψεύδει τη φημολογία για εμπλοκή στη διαδικασία διορισμού της Κίμπερλι Γκιλφόιλ