• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Μετάβαση της Ελλάδας στην πράσινη ενέργεια με έργα ύψους 21 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Βασίλης Αντωνιάδης, Boston Consulting Group


    Το σχέδιο της Ελλάδας για τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, θα επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα σε μια πιο πράσινη οικονομία, επισήμανε κυβερνητικός σύμβουλος στο Bloomberg.

    Εγχώριες και ξένες εταιρείες αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον μετά από τη διάθεση σχεδόν 18 δισ. ευρώ (21 δισ. δολαρίων) ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων για οτιδήποτε, από ηλιακά πάνελ μέχρι αποθήκευση ενέργειας, τόνισε ο Βασίλης Αντωνιάδης, επικεφαλής του τμήματος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για την Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, στην Boston Consulting Group.

    “Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι περισσότερα από 30% των κεφαλαίων της ΕΕ για την Ελλάδα κατευθύνονται σε πράσινες ευκαιρίες”, δήλωσε σε συνέντευξη του στην Αθήνα.

    Πολλές από τις επιλογές αφορούν σε περιοχές που εξαρτώνται από τον λιγνίτη και προσφέρουν μια ευκαιρία να περιορίσουν την εξάρτηση τους από τέτοια εργοστάσια για τις θέσεις εργασίας, επισήμανε ο Β. Αντωνιάδης, που είχε τεθεί επικεφαλής της ομάδας η οποία συμβούλευσε την κυβέρνηση για την έξοδο από τον λιγνίτη.

    Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της δεκαετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά έχει εξασφαλίσει 6,2 δισ. ευρώ για πράσινα projects. Επιπλέον ποσό 11,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για χρήση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

    Οι ελληνικές προτάσεις για τη χρήση των κεφαλαίων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των πράσινων επενδύσεων, θα οδηγήσουν σε μια αύξηση της πραγματικής οικονομικής παραγωγής κατά 7% μέχρι το 2026 και στη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

     Ορισμένα από τα projects

    -Τα Ελληνικά Πετρέλαια, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Ελλάδος, θα κατασκευάσει 18 ηλιακά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 204 MW στη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή που εξαρτάται περισσότερο από τον λιγνίτη.

    ΔΕΗ και η γερμανική RWE έχουν συμφωνήσει να δαπανήσουν 1 δισ. ευρώ σε ηλιακά πάρκα ισχύς 2 GW μέσω μιας κοινοπραξίας, επίσης στην ίδια περιοχή.

    -Ένας όμιλος με τους μεγαλύτερους παρόχους και παραγωγούς ενέργειας της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Motor Oil και η TAP, έχουν καταθέσει πρόταση για μια πράσινη μονάδα υδρογόνου, κόστους 8 δισ. ευρώ.

    Μυτιληναίος και η ΔΕΗ έχουν ανακοινώσει πως εξετάζουν το ενδεχόμενο εισόδου στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ενώ η Ελλάδα θα ξεκινήσει συζητήσεις για μια εθνική στρατηγική υδρογόνου, τον επόμενο μήνα.

    Carbon Rallies

    Ο Β. Αντωνιάδης δήλωσε επίσης ότι η άνοδος των τιμών άνθρακα είναι πιθανό ν α οδηγήσει περαιτέρω τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Οι τιμές των 90 ευρώ ανά τόνο ή και υψηλότερα μακροπρόθεσμα, δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν, δήλωσε. Οι άδειες διαπραγματεύτηκαν περίπου στα 53 ευρώ την Τετάρτη αφού κέρδισαν περισσότερο από 60% φέτος.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ