• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Η Όμικρον θα μειώσει στο μισό την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο

    • Bloomberg

    (EPA/NEIL HALL)


    Η μετάλλαξη Όμικρον καταφέρνει γερό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, τη στιγμή που η πανδημία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο της, αποτελώντας τροχοπέδη για την ανάπτυξη και ωθώντας τον πληθωρισμό.

    Σύμφωνα με τα nowcasts του Bloomberg, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό μόλις 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που αντιστοιχεί στο ήμισυ του προηγούμενου τριμήνου και δεν ξεπερνά το περίπου 1% που ήταν ακριβώς πριν την κρίση.

    Η οικονομία της ευρωζώνης εκτιμάται ότι καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 0,8% το δ’ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, δηλαδή 0,3 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου. Οι ΗΠΑ ενισχύθηκαν ελαφρώς και τώρα «τρέχουν» με 1,2%.

    Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, όπου οι εκτιμήσεις βασίζονται σε ετήσια στοιχεία, η Κίνα έχει αποδυναμωθεί στο 4,5% αυτό το τρίμηνο, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βραζιλία έχει υποχωρήσει στο 0,2%. Η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική επίσης διολίσθησαν.

    «Καθώς το 2021 πλησιάζει στο τέλος του, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κινδυνεύει να εκτροχιαστεί από την μετάλλαξη Όμικρον», δήλωσε ο Tom Orlik, επικεφαλής οικονομολόγος της Bloomberg Economics. «Ιδιαίτερα η Ευρώπη φαίνεται ευάλωτη: Η ανάκαμψη σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία υφίσταται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από την αύξηση των κρουσμάτων».

     

    Το Bloomberg συνδυάζει εκατοντάδες δεδομένα από μεμονωμένες οικονομίες με στόχο να προσφέρει μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα επίπεδα του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες, πολλές εβδομάδες προτού δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία.

    Στο μεταξύ, ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός συνεχίζει να σκιάζει την παγκόσμια οικονομία, με τις κεντρικές τράπεζες να γίνονται πιο επιθετικές στην πολιτική τους με στόχο την αντιμετώπιση του.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε την περασμένη εβδομάδα το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, ενώ η Fed άνοιξε τον δρόμο για να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο το 2022, από σχεδόν μηδέν, αφού βάλει τέλος στο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων τον Μάρτιο.

    Το Bloomberg Economics προβλέπει ότι η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική θα είναι μεταξύ των κεντρικών τραπεζών που θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού το πρώτο τρίμηνο του 2022.

     Διαβάστε ακόμη:

    Κανένα σημείο σύγκλισης μεταξύ των 27 απέναντι στην ενεργειακή κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ