• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στην Κωνσταντινούπολη οι οδηγοί της Uber φοβούνται για τη ζωή τους

    • Bloomberg
    Uber

    Uber


    Οι οδηγοί της Uber στην Κωνσταντινούπολη δουλεύουν με τον φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους συμβεί κάτι κακό, γράφει το Bloomberg, σε άρθρο του για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της πόλης, όπου έχει ξεσπάσει «πόλεμος» με τους οδηγούς ταξί. Το πρακτορείο φιλοξενεί, μάλιστα, δηλώσεις ενός οδηγού της Uber, ο οποίος, όπως λέει, έχει πάντα δίπλα του, μέσα στο αυτοκίνητο, μία μεταλλική ράβδο, ενώ σκέφτεται ακόμη και το ενδεχόμενο να πάρει όπλο.«Δουλεύω και φοβάμαι ότι θα μου επιτεθούν οδηγοί ταξί», λέει μέσα από το βανάκι που οδηγεί, ένα Mercedes Benz Vito.

    Στην Κωνσταντινούπολη, μία πόλη 15 εκατ. κατοίκων, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή πάνω από 5.000 οδηγοί Uber που δεν ανησυχούν μόνο για τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και για το μέλλον τους, μετά την προσφυγή των επαγγελματιών αυτοκινητιστών στη δικαιοσύνη κατά της Uber.

    Οι άδειες ταξί στην Κωνσταντινούπολη είναι περίπου 17.000 και ο αριθμός αυτός έχει μείνει σχεδόν στάσιμος εδώ και δύο δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι η αξία τους έχει πλέον ανέβει στα ύψη. Μία άδεια ταξί κοστίζει σήμερα γύρω στις 1,69 εκατ. τουρκικές λίρες (434.000 δολάρια), ενώ το μηνιαίο ενοίκιο για μία άδεια ανέρχεται στις 7.000-8.000 τουρκικές λίρες. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες οδηγοί έχουν μεγάλη ανάγκη να έχουν σταθερή πελατεία για να επιβιώσουν, υποστηρίζουν οι ίδιοι.

    Η Uber, από την πλευρά της, λειτουργεί στην Τουρκία με μια άδεια παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιούν τα μισθωμένα λεωφορεία. Οι άδειες αυτές είναι σαφώς φθηνότερες: ένας επενδυτής που διαθέτει κεφάλαιο 30.000 τουρκικών λιρών πληρώνει για τη διαχείριση ενός στόλου, ο οποίος περιλαμβάνει τουλάχιστον οκτώ αυτοκίνητα, 15.000 λίρες τον χρόνο, συν 300 λίρες για κάθε όχημα. Οι οδηγοί δε μπορούν να νοικιάσουν αυτήν την άδεια έναντι του ποσού των 3.550 λιρών ετησίως.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι θα κάνει η Lexus για να πουλήσει περισσότερα πολυτελή αυτοκίνητα;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καλαβρία: Η πίτσα στις πιο απίστευτες παραλλαγές της!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ζωή Γιαβρή: Η νεαρή Ελληνίδα επιχειρηματίας που ετοιμάζεται να κατακτήσει την Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ