• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Η Evergrande κάνει κινήσεις αναδιάρθρωσης του χρέους της


    Η China Evergrande Group, η πιο υπερχρεωμένη κατασκευαστική εταιρεία στον κόσμο που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης κρίσης χρέους στον κλάδο των ακινήτων της Κίνας, παρουσίασε προκαταρκτικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση του offshore χρέους της, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

    Η εταιρεία δήλωσε ότι μπορεί να προσφέρει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία εκτός Κίνας για την αποπληρωμή των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων μετοχών της στους βραχίονες ηλεκτρικών οχημάτων και των υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων. Πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης εντός του 2022, σύμφωνα με ενημέρωσή της.

    Οι επιπτώσεις στο σύστημα της Κίνας

    Η Evergrande είχε δηλώσει προηγουμένως στους επενδυτές ότι βρισκόταν σε καλό δρόμο για να υποβάλει μια προκαταρκτική πρόταση αναδιάρθρωσης μέχρι το τέλος Ιουλίου, μετά την αθέτηση πληρωμών σε ομόλογα σε δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους. Η έλλειψη περαιτέρω λεπτομερειών θα απογοητεύσει πιθανότατα τους πιστωτές που ήλπιζαν σε συγκεκριμένα μέτρα για τη διάσωση του πιο υπερχρεωμένου κατασκευαστή στον κόσμο.

    Η μοίρα της Evergrande έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, ύψους 50 τρισ. δολαρίων, και θα μπορούσε να στείλει κύματα σε τράπεζες, καταπιστεύματα και εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών. Το τεράστιο μέγεθος των υποχρεώσεών της, ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων, έχει αφήσει τους παγκόσμιους επενδυτές να ανησυχούν ότι τυχόν κατάρρευση θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, η οποία εξαρτάται από την αγορά κατοικίας για περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

    Η αναδιάρθρωση θα συμπεριλάβει τα υπεράκτια ομόλογα της Evergrande, τις δανειακές υποχρεώσεις των θυγατρικών της και τις υποχρεώσεις επαναγοράς από την μη εισηγμένη πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων FCB Group, ανέφερε. Η Evergrande αναφέρει ότι “η αρχή της δίκαιης μεταχείρισης των πιστωτών θα αντικατοπτρίζεται στην πρόταση αναδιάρθρωσης”.

    Οι φόβοι ρευστότητας

    Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Shawn Siu δήλωσε ότι η Evergrande θα επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων και δεν θα θυσιάσει τα συμφέροντα των onshore επενδυτών, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην 21st Century Business Herald. Όταν ρωτήθηκε γιατί το σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της αγοράς, ο Siu δήλωσε ότι η εταιρεία αντιμετώπισε περίπλοκα και δύσκολα ζητήματα, ζητώντας περισσότερη υπομονή.

    Οι φόβοι ρευστότητας του γίγαντα των ακινήτων ξεκίνησαν το 2020. Πρόσφατα υπέστη την πρώτη απόρριψη από τους τοπικούς πιστωτές της για την παράταση της πληρωμής ενός γραμματίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια ορόσημο χρεοκοπία στην ξηρά. Μια σειρά άλλων κατασκευαστών έχουν προσθέσει στο ρεκόρ μη πληρωμών από πέρυσι μετά την κυβερνητική καταστολή της υπερβολικής μόχλευσης και της κερδοσκοπίας στον τομέα της στέγασης.

    Η επιδίωξη της Κυβέρνηση του Σι Τζιπίνγκ

    Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ του περιορισμού του χρέους στις εξαγοραστικές και μοχλευμένες ιδιωτικές εταιρείες, περιορίζοντας παράλληλα τις οικονομικές επιπτώσεις. Ο Σι επιδιώκει να περιορίσει τον διογκούμενο δανεισμό και την τάξη των δισεκατομμυριούχων στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την “κοινή ευημερία” με στόχο τη μείωση του χάσματος πλούτου. Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα κύμα ρεκόρ χρεοκοπιών σε ομόλογα σε δολάρια από εργολάβους.

    Οι κρίσεις ρευστότητας έχουν ωθήσει τους κατασκευαστές να σταματήσουν πολλά έργα σε όλη τη χώρα και να αφήσουν τα τέλη απλήρωτα. Σε όλη τη χώρα έχουν ξεσπάσει πρωτοφανή μποϊκοτάζ υποθηκών και δανείων από οργισμένους αγοραστές κατοικιών και προμηθευτές. Σε ένα παράδειγμα του πώς όλα αυτά διαχέονται, μια ομάδα μικρών επιχειρήσεων και προμηθευτών που δήλωσαν ότι θα σταματήσουν να πληρώνουν τα δικά τους χρέη κατηγόρησαν την Evergrande ότι τους άφησε χωρίς χρήματα.

    “Ολόκληρη η πυραμίδα καταρρέει τώρα”, δήλωσε η Anne Stevenson-Yang, συνιδρύτρια της J Capital Research Ltd. “Το διαφορετικό είναι ότι τα πράγματα είναι χειρότερα τώρα λόγω της κρίσης της Evergrande πριν από ένα χρόνο, η οποία εξαπλώνει τα πλοκάμια της σε όλη την κινεζική οικονομία”.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ