• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι ελληνικές τράπεζες τα κατάφεραν. Τι θα κάνει τώρα το ΔΝΤ;

    • Bloomberg
    Κριστίν Λαγκάρντ, Επικεφαλής EKT

    Κριστίν Λαγκάρντ, Επικεφαλής EKT


    Στο αποτέλεσμα του stress test στο οποίο υποβλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, επισημαίνοντας ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας βγήκαν αλώβητες από την άσκηση αντοχής, εξέλιξη που αφήνει τους φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη με μία λιγότερη ανησυχία την ώρα που ετοιμάζονται για τη λήξη του τελευταίου προγράμματος στήριξης της χώρας τον Αύγουστο.

    Η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank κατάφεραν να περάσουν και το αρνητικό σενάριο της δοκιμής, το οποίο προέβλεπε το ενδεχόμενο νέας ύφεσης και κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων. Η επιτυχής εξέλιξη της δοκιμής σημαίνει ότι πλέον τα σχεδόν 20 δισ. ευρώ που είχαν μπει στην άκρη για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον χρειαζόταν, μπορούν να διατεθούν για άλλους σκοπούς.

    Η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg, πέρασε το δυσμενές σενάριο του stress test με Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 5,9%, δηλαδή πάνω από το ελάχιστο όριο του 4,5%. Η Πειραιώς ανέφερε σε δήλωσή της ότι υλοποιεί Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι συνεχίζει να υπερτερεί των κεφαλαιακών απαιτήσεων.

    Αλλά και οι άλλες μεγάλες τράπεζες κράτησαν τα επίπεδα των αντίστοιχων δεικτών τους πάνω από το ελάχιστο όριο:

    • Εθνική Τράπεζα: 6,9%
    • Eurobank Ergasias: 6,8%
    • Alpha Bank: 9,7%

    Επισημαίνοντας ακόμη ότι μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι τα επίπεδα  των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, τα υψηλότερα της Ευρώπης, μετά το πλήγμα που υπέστησαν λόγω της κρίσης, το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι αυτό που μένει να φανεί -και είναι κρίσιμο για την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος- είναι το κατά πόσον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο τηρεί επιθετική στάση σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματα του stress test στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και τούτο διότι το ΔΝΤ υπέθετε πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειάζονταν πρόσθετη ενίσχυση ύψους 10 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι δήλωσαν οι Έλληνες τραπεζίτες για τα stress test

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η επόμενη ημέρα στις ελληνικές τράπεζες μετά τα stress test: 10 ερωταπαντήσεις από την ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ