• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πλήγμα για τον Τσίπρα η μη λήψη δραστικών μέτρων για το χρέος

    • Bloomberg
    ακροπολη


    Η Κομισιόν επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα υπερέβη πέρυσι, για μία ακόμη φορά, τους στόχους που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσής της, γεγονός που ενισχύει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο αίτημα να φέρει νωρίτερα τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που προγραμματίζονταν αρχικά να αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2020, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, με αφορμή τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το πλεόνασμα και παραθέτοντας τις θετικές για τη χώρα δηλώσεις του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί.

    Με το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας να ολοκληρώνεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τον Αύγουστο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου το 2019 και το 2020, καθώς οι πιστωτές ζητούν διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις παλιές… συνήθειες που έφεραν την οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης το 2009, γράφει το Bloomberg.

    Και συνεχίζει: Ο Τσίπρας αρνιόταν να δεχθεί το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να εφαρμόσει νωρίτερα τα μέτρα, ευελπιστώντας ότι οι καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις σε επίπεδο προϋπολογισμού θα δικαιώσουν τη θέση του. Την ίδια ώρα, η ισχυρότερη επίδοση θα βοηθήσει, πιθανότατα, και στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προσθέτει.

    Οι Ευρωπαίοι πιστωτές θέλουν από την Ελλάδα να συνεχίσει να σημειώνει εντυπωσιακές επιδόσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο τα επόμενο χρόνια, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη περαιτέρω αναδιάρθρωσης των δανείων που έχει λάβει στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης. Και παρότι το ΔΝΤ αμφιβάλλει ότι οι προσδοκίες αυτές είναι ρεαλιστικές, τα αποτελέσματα της χώρας είναι πολύ πιθανό να ενισχύουν τη θέση των χωρών εκείνων, με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία, που αντιτάσσονται σε μια νέα ελάφρυνση του χρέους.

    Δημόσιο χρέος

    Η Eurostat ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε ελαφρά στο 178,6% του ΑΕΠ πέρυσι, αλλά παραμένει μακράν το υψηλότερο στην Ευρώπη με βάση το μέγεθος της οικονομίας.

    Η μη λήψη δραστικών μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα είναι πλήγμα για τον Τσίπρα την ώρα που ετοιμάζεται για βουλευτικές εκλογές το ερχόμενο έτος και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Το πλήγμα αυτό θα μπορούσε να αντισταθμιστεί, εν μέρει, αν η κυβέρνηση καταφέρει να αποκρούσει τις φωνές που ζητούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, σημειώνει το Bloomberg.



    ΣΧΟΛΙΑ