• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Η ΕΕ εξετάζει σχέδιο έκδοσης ευρωομολόγου μαμούθ για ενέργεια και άμυνα

    • Bloomberg


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκαλύψει εντός της εβδομάδας σχέδιο για την έκδοση ομολόγων μαζικής κλίμακας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ενεργειακές και αμυντικές της δαπάνες, στον απόηχο των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, στις 10 και 11 Μαρτίου.

    Αξιωματούχοι εργάζονται ακόμη πάνω στις τελικές λεπτομέρειες της έκδοσης των ομολόγων και τον προσδιορισμό του ποσού που σκοπεύουν να αντλήσουν.

    Το spread μεταξύ των 10ετών κρατικών ομολόγων Ιταλίας και Γερμανίας – που αποτελεί δείκτη κλειδί του επενδυτικού κινδύνου στην ευρωπαϊκή ήπειρο – υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης, στις 151, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος. Το ευρώ διεύρυνε τα κέρδη του, σημειώνοντας άνοδο 0,6% έναντι του δολαρίου, στα 1,0920 δολάρια.

    Η απροσδόκητη κίνηση έρχεται μόλις ένα χρόνο μετά το πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρισ. ευρώ (2 τρισ. δολαρίων) της ΕΕ, για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία.

    Τώρα, το μπλοκ αντιμετωπίζει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες καθώς αρχίζει τη μεταρρύθμιση της στρατιωτικής και ενεργειακής υποδομής του, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    “Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα τα οποία θέτει ενώπιον μας αυτή η κρίση”, δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ σε ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. Πρόσθεσε ακόμη ότι αναμένεται οι ηγέτες της ΕΕ να δώσουν πολιτικές κατευθύνσεις για περαιτέρω κινήσεις στη σύνοδο.

    Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες του σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις έκτακτες περιστάσεις.

    Την υλοποίηση του σχεδίου θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδώσει τα ομόλογα και στη συνέχεια θα μοιράσει τα έσοδα στα κράτη – μέλη υπό μορφή δανείου με ευνοϊκούς όρους για δαπάνες στους τομείς ενέργειας και άμυνας, σύμφωνα με πηγές του bloomberg.

    Μια εκδοχή είναι να δομηθεί όπως το πρόγραμμα SURE, που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών υποστήριξης της απασχόλησης στον απόηχο της πανδημίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κομισιόν: Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα ελαττώσουν σταδιακά τα έσοδα της από το πετρέλαιο



    ΣΧΟΛΙΑ