• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Η άνοδος των επενδύσεων στην Ελλάδα βοηθά στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους

    • Bloomberg

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι η αύξηση των επενδύσεων το επόμενο έτος θα βοηθήσει την οικονομία να αυξηθεί κατά 4,5%, οδηγώντας σε μείωση των δεικτών χρέους και ελλείμματος, αναφέρει το Bloomberg.

    Η ισχυρότερη από την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ της χώρας φέτος ήρθε μαζί με μια αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων κατά 11,1%. Για το 2022 οι επενδύσεις αυξάνονται κατά 23,4%, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα.

    «Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, λόγω του σταθερού ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, της σημαντικής ώθησης των επενδύσεων κατά 23,4% και της περαιτέρω ανάκαμψης των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 21%, εν μέσω αύξησης του ξένου τουρισμού», αναφέρεται στο προσχέδιο.

    Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2022, από 7,7% φέτος, καθώς ομαλοποιείται το φαινόμενο της πανδημίας. Η Αθήνα λέει επίσης ότι στοχεύει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.

    Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 190,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το επόμενο έτος, αφού κορυφωθεί στο 205,6% το 2020.

    Καθώς οι τιμές αυξάνονται διεθνώς, η Ελλάδα αναμένει ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 0,8% το 2022 από 0% φέτος.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ