• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    BlackRock, AMP Capital, StanChart: Πού να επενδύσει κανείς ενόψει εμπορικού πολέμου


    Ένα δισεκατομμύριο εδώ, ένα δισεκατομμύριο εκεί και πολύ σύντομα μιλάς για πραγματικά χρήματα, όπως είπε κάποτε ένας Αμερικανός πολιτικός. Τώρα που η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας αφορά δυνητικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, οι επενδυτές αισθάνονται στο… πετσί τους την πίεση να δουν πώς πρέπει να αντιδράσουν.

    Η πρώτη αντίδραση στην απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε επιπλέον κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα 200 δισ. δολαρίων ήταν να βγουν από τις αμερικανικές μετοχές και να επενδύσουν σε γιεν, ένα αξιόπιστο νόμισμα που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο χάρη στη θέση που έχει η Ιαπωνία ως καθαρός πιστωτής.

    Οι συνέπειες για τα χρηματιστήρια έγιναν εμφανείς αμέσως και σε όλες τις αγορές, ενώ τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ενισχύθηκαν καθώς η Κίνα απείλησε με αντίποινα.

    Τι θα γίνει, όμως, στη συνέχεια; Αν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται πλέον σε εμπορικό πόλεμο, τι θέση πρέπει να πάρουν οι επενδυτές;

    Το πρακτορείο Bloomberg συγκέντρωσε κάποιες σκέψεις διαχειριστών κεφαλαίων και υπευθύνων στρατηγικής και τις παρουσιάζει.

    Blackrock Inc. Australia

    «Θα κλιμακωθεί μετά το σημείο αυτό; Ελπίζουμε πως όχι, αλλά είναι σίγουρα ένας κίνδυνος», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Craig Vardy, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος στην Αυστραλία για την BlackRock. «Αν διατρέχεις πολλούς κινδύνους σε αυτήν την αγορά, τότε οι πιθανότητες είναι ότι είσαι σχεδόν κάτω από το νερό», συμπλήρωσε.

    Η λήψη συγκεκριμένης θέσης με βάση το αποτέλεσμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων είναι δύσκολη επειδή είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, οπότε η στρατηγική που επιλέγει είναι μια χαμηλού ρίσκου θέση σε ένα ενεργό ομολογιακό fund. Ο ίδιος συστήνει επίσης να αποφεύγεται η «μεταβλητότητα που πυροδοτείται από tweet» και να επιλέγονται πιο ριψοκίνδυνες θέσεις για βραχυπρόθεσμα στοιχήματα.

    AMP Capital

    Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν ο βασικός οδηγός σε ό,τι αφορά το τέλος του τρέχοντος κύκλου της ανοδικής αγοράς, δηλώνει ο Nader Naeimi, επικεφαλής δυναμικών αγορών στην AMP στο Σίδνεϊ.

    «Οι κύκλοι δεν κλείνουν με την πολιτική, κλείνουν από τις κεντρικές τράπεζες. Σε κάποια φάση, όμως, οι εμπορικές αντιπαραθέσεις και οι αυξανόμενοι δασμοί θα φέρουν άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και παγκοσμίως και αν συμβεί αυτό και σπρώξει τη Fed στη γωνία, τότε θα έχουμε πρόβλημα».

    Στο μεταξύ, ο Naeimi χρησιμοποιεί για προστασία την αγορά συναλλάγματος.

    Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει, κάπου θα συμβεί μια τραγωδία, οπότε είναι αδύνατο να αποφύγεις εντελώς τον κίνδυνο.

    Standard Chartered

    Είναι ώρα οι επενδυτές να εγκαταλείψουν τις στρατηγικές που στηρίζονται μόνο στις μετοχές και να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, επενδύοντας και σε ομόλογα, αμερικανικά ή αναδυόμενων αγορών, υποστηρίζει ο Steve Brice, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Standard Chartered Bank.

    Ο Brice προτιμά τα ομόλογα των αναδυόμενων σε δολάρια σε σχέση με τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε τοπικό νόμισμα, καθώς το δολάριο φαίνεται να έχει δυναμική. Επίσης θεωρεί ότι ευκαιρίες υπάρχουν και στα υπερ-πουλημένα ομόλογα της Τουρκίας, της Αργεντινής και της Βραζιλίας, αρκεί να μην ενισχυθεί υπερβολικά το δολάριο.

    Επίσης, άλλη μία επιλογή για τους επενδυτές είναι να κρατήσουν μετρητά, αν και, στην περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά εμπορικός πόλεμος και ενισχυθούν οι μετοχές, θα έχουν χάσει την ευκαιρία να βγάλουν κέρδη.



    ΣΧΟΛΙΑ