• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Απολυμένο στέλεχος της Moody’s πήρε πίσω τη θέση του και… 1,6 εκατ. ευρώ

    • Bloomberg
    Moody's

    Moody’s


    Διευθυντικό στέλεχος της Moody’s που είχε απολυθεί επειδή κατηγόρησε ως αντίποινα συνάδελφο του που επέκρινε τον τρόπο εργασίας της ομάδας του, δικαιώθηκε από το δικαστήριο, κέρδισε πίσω τη θέση εργασίας του στο Παρίσι, καθώς και μισθούς αξίας 1,6 εκατ. ευρώ (1,8 εκατ. δολάρια).

    Το γαλλικό υποκατάστημα της Moody’s απέλυσε το γενικό διευθυντή του το Μάρτιο του 2015, όταν έκρινε μετά από εσωτερική έρευνα ότι κατηγόρησε μία αναλύτρια η οποία αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα του παρακολούθησε ένα fund. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα το Εφετείο του Παρισιού ακύρωσε την απόλυση του, αφού έκρινε ότι ένας από τους ισχυρισμούς για τα αντίποινα δεν ευσταθούσε.

    Οι δικαστές διέταξαν την επαναπρόσληψη του στην ίδια θέση μέσα σε ένα μήνα, με ετήσια προκαταβολή περίπου 282.000 ευρώ.  Επίσης, η Moody’s οφείλει στο στέλεχος αναδρομικά μισθούς και bonus του 2014 ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, καθώς και 500.000 ευρώ για ζημίες που συνδέονται με μετοχές. Ο άνδρας – το όνομα του οποίου εξαφανίστηκε από την απόφαση – είχε χάσει την πρώτη αγωγή ενώπιον του εργατικού δικαστηρίου αλλά άσκησε έφεση, πετυχαίνοντας την παραπάνω απόφαση.

    Εκπρόσωποι της Moody’s αλλά και ο δικηγόρος του στελέχους αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απόφαση.

    To σκεπτικό του δικαστηρίου

    Οι τραπεζίτες σε όλη την Ευρώπη στρέφονται συνήθως στα εξειδικευμένα δικαστήρια για εργατικά θέματα προκειμένου να επανακτήσουν τα χαμένα bonus και να αποκαταστήσουν τη φήμη τους. Αν και είναι σπάνιο, ορισμένοi έχουν πετύχει την επαναπρόσληψη τους.

    Στην υπόθεση του Παρισιού, η Moody’s απέλυσε το διευθυντή με την κατηγορία ότι είχε υποβάλει μία “αβάσιμη” έκθεση για την αναλύτρια ισχυριζόμενος ότι είχε παρενοχλήσει μία άλλη γυναίκα συνάδελφο. Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υποστήριξε ότι αυτή η έκθεση ήταν ένας τρόπος για αντίποινα, που προστέθηκε στις κακές αξιολογήσεις τις οποίες ο ίδιος έδωσε στην αναλύτρια κατά την ετήσια αξιολόγηση της.

    Ωστόσο, ο δικαστής στο Παρίσι επισήμανε ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι “αντίθετος” με την άμεση μαρτυρία της συναδέλφου που φέρεται ότι παρενοχλήθηκε από την αναλύτρια. Η συνάδελφός τόνισε ότι είχε ενημερώσει το διευθυντή τέσσερις φορές σε λιγότερο από μισό χρόνο σχετικά με τη συμπεριφορά της και ότι η αναλύτρια είχε μια “προσβλητική και σχεδόν καταχρηστική στάση” απέναντί της.

    Αυτό δικαιολογεί την ακύρωση της απόλυσης, όπως έκρινε το εφετείο, υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να απολυθούν επειδή έχουν καταθέσει κατηγορία για παρενόχληση. Η υπόθεση θα μπορούσε να φτάσει στο ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας – το Cour de Cassation – εάν η Moody’s υποβάλει έφεση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ