• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Απόφαση-σταθμός για την Airbnb από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    • Bloomberg


    Η Airbnb Inc. δεν χρειάζεται να συμμορφωθεί στους νόμους που διέπουν την κτηματαγορά καθώς είναι μία online εταιρεία κρατήσεων, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια γαλλική υπόθεση που αμφισβητούσε το κατά πόσο η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έπρεπε υποχρεωτικά να συμμορφωθεί με τους αυστηρούς τοπικούς κανόνες.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέφερε στην απόφασή του ότι οι γαλλικές αρχές δεν είχαν κοινοποιήσει σωστά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους κανόνες.

    Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με μία άλλη, παρόμοια υπόθεση που αφορούσε την Uber Technologies, στην οποία το δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάσισε ότι η online εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφοράς προσώπων, πρέπει να εφαρμόζει τους κανόνες που διέπουν τις εταιρείες με ταξί. Ένας σύμβουλος στο δικαστήριο της ΕΕ ανέφερε σε μη δεσμευτική γνωμοδότηση τον Απρίλιο, ότι η Airbnb είναι διαφορετική και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν κανονική κτηματομεσιτική εταιρεία.

    Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί νίκη για την Airbnb, η οποία προσπαθεί να επιλύσει ρυθμιστικά ζητήματα με διάφορες πόλεις, εν όψει της εισόδου των μετοχών της στο χρηματιστήριο την επόμενη χρονιά.

    Η Airbnb ανακοίνωσε ότι η δικαστική απόφαση θα της επιτρέψει να “προχωρήσει μπροστά και να συνεχίσει να εργάζεται σε πόλεις με ξεκάθαρους όρους”.

    “Θέλουμε να είμαστε καλοί εταίροι απέναντι σε όλους και ήδη έχουμε συνεργαστεί με περισσότερες από 500 κυβερνήσεις για να βοηθήσουμε τους οικοδεσπότες να νοικιάζουν τα σπίτια τους, να ακολουθούν τους κανόνες και να πληρώνουν φόρο”, δήλωσε η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

    Η υπόθεση αφορούσε τη γαλλική ένωση τουρισμού και ξενοδοχείων που προσπάθησε να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες στην Airbnb. Ένα γαλλικό δικαστήριο ζήτησε την άποψη των δικαστών της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο πάροχος υπηρεσιών online, του οποίου η διαχείριση γίνεται στην Ιρλανδία, πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση του κανόνες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

    Ειδικότερα, η γαλλική δικαιοσύνη ήθελε να γνωρίζει κατά πόσο ο γαλλικός νόμος, γνωστός με το όνομα Hoguet, ο οποίος ρυθμίζει το επάγγελμα του κτηματομεσίτη στη Γαλλία και μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές κυρώσεις για οποιεσδήποτε παραβιάσεις, είναι εφικτό  να επιβληθεί στην ιρλανδική Airbnb.

     Παράλληλα, και η ένωση ξενοδόχων χαρακτήρισε θετική την απόφαση, επειδή επικεντρώθηκε απλά σε ένα διαδικαστικό θέμα.

    “Υποβάλαμε την καταγγελία μας το 2015 και η Γαλλία εισήγαγε νέους κανονισμούς που ισχύουν και για την Airbnb”, δήλωσε ο Quentin Michelon, υπάλληλος της γαλλικής ξενοδοχειακής ομάδας. “Τελικά η Airbnb πρόκειται να ρυθμιστεί στη Γαλλία, απλά όχι ως κτηματομεσίτης σε αυτό το σημείο.”



    ΣΧΟΛΙΑ