• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αποκάλυψη! Το Facebook σκανάρει τις φωτογραφίες που αποστέλλονται μέσω Messenger

    • Bloomberg


    Το Facebook σκανάρει τους συνδέσμους (links) και τις εικόνες που στέλνουν οι χρήστες μέσω του Facebook Messenger, αλλά και διαβάζει τις συνομιλίες όταν επισημαίνονται στους συντονιστές, ώστε να διασφαλίζει ότι το περιεχόμενο είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς της εταιρείας. Σε αντίθετη περίπτωση, μπλοκάρεται ή αφαιρείται.

    Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες αυτές ισχύουν μετά από μία συνέντευξη του CEO της Facebook Mark Zuckerberg που δημιούργησε ερωτηματικά σε σχέση με τις πρακτικές και την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Messenger, όταν ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει σε σοβαρές περιπτώσεις που πρέπει να ανακοπεί η ροή πληροφοριών. Όμως κάποιοι άνθρωποι αντέδρασαν με ανησυχία στο Twitter: Μήπως το  Facebook διαβάζει μηνύματα γενικότερα; Άλλωστε, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο για μια σοβαρή υπόθεση διακίνησης προσωπικών δεδομένων.

    Σύμφωνα με όσα είπε στο Bloomberg η εταιρεία, παρ’ όλο που οι συζητήσεις στο Messenger είναι ιδιωτικές, το Facebook τις σκανάρει και χρησιμοποιεί και εκεί τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιεί γενικότερα για να αποτρέπει περιπτώσεις κακοποίησης. Το περιεχόμενο πρέπει να πληροί όλο τα ίδια στάνταρ. Ο κόσμος μπορεί να υποβάλλει αναφορές για αναρτήσεις ή μηνύματα που παραβιάζουν αυτά τα στάνταρ, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ο έλεγχος μπορεί να γίνεται αυτόματα.

    «Για παράδειγμα, στο Messenger, όταν στέλνεις μια φωτογραφία, τα αυτοματοποιημένα συστήματά μας τη σκανάρουν χρησιμοποιώντας ειδική τεχνολογία, για να εντοπίσουν τυχόν εικόνες που έχουν σχέση με φαινόμενα παιδικής κακοποίησης, ή όταν στέλνεις ένα link, το σκανάρουμε για κακόβουλο λογισμικό ή ιούς», ανέφερε σε δήλωσή της εκπρόσωπος του Facebook Messenger. «Το Facebook σχεδίασε τα αυτοματοποιημένα αυτά εργαλεία για να μπορούμε να σταματάμε γρήγορα τυχόν κακοποιητικές συμπεριφορές στην πλατφόρμα μας», εξηγεί.

    Το Messenger ήταν αρχικά κομμάτι της κεντρικής υπηρεσίας του Facebook, πριν γίνει ξεχωριστή εφαρμογή το 2014. Η άλλη σημαντική εφαρμογή της εταιρείας Facebook, το WhatsApp, κρυπτογραφεί τις επικοινωνίες των χρηστών, έτσι ώστε να μην μπορεί να τις δει ούτε η εφαρμογή του WhatsApp. Με τον τρόπο αυτό έγινε πιο ασφαλές για τους χρήστες, αλλά και πιο δύσκολο για τις Αρχές να βρουν πληροφορίες στην περίπτωση που γίνεται κάποια έρευνα. Το Messenger δίνει και αυτό τη δυνατότητα κρυπτογράφησης, αλλά τη δυνατότητα αυτή πρέπει να την ενεργοποιήσουν οι ίδιοι οι χρήστες.



    ΣΧΟΛΙΑ