• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Απαγόρευση των συναλλαγών σε bitcoin από τη Nordea, με τις “ευλογίες” των εποπτικών αρχών

    • Bloomberg


    Την ώρα που η Νordea, η μεγαλύτερη τράπεζα της Σκανδιναβίας, απαγορεύει στους εργαζόμενους της να κάνουν συναλλαγές σε bitcoin και στα άλλα κρυπτονομίσματα, οι εποπτικές αρχές κρατούν τις αποστάσεις τους, αφήνοντας τις εταιρίες να εφαρμόσουν τους δικούς τους κανονισμούς.  Η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της Σουηδίας πιστεύει ότι “κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πρέπει να αποφασίζει τις λεπτομέρειες των εσωτερικών κανονισμών του, καθορίζοντας και τους κανόνες σχετικά με τις επενδύσεις και τις συναλλαγές των εργαζομένων του” δήλωσε στο Bloomberg o εκπρόσωπος της, Peter Svensson, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις οδηγίες για το bitcoin.  Η προσέγγιση “νίπτω τας χείρας μου” που ακολουθεί η σουηδική αρχή μπορεί να προκαλεί έκπληξη σε όσους θεωρούν ότι οι χώρες της Σκανδιναβίας ακολουθούν μία πιο μετριοπαθή στάση απέναντι σε αυτές τις απαγορεύσεις. Σε άλλα μέρη του κόσμου, οι αρχές επιχειρούν να πατάξουν το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα λόγω της έντονης ανησυχίας ότι οι ξέφρενες μεταβολές των τιμών τους αποτελούν απειλή για την οικονομική σταθερότητα. 

    Η απόφαση πάντως της Nordea, μπορεί να φέρει την οικονομική βιομηχανία της Ευρώπης πιο κοντά στην υιοθέτηση κοινών οδηγιών για το συγκεκριμένο θέμα.

    Η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε κάποια κίνηση αλλά αν οι τράπεζες αρχίσουν να επιβάλουν τις δικές τους απαγορεύσεις, είναι πιθανό η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης να προχωρήσει στην υιοθέτηση μία κοινής οδηγίας.

    Είναι νόμισμα;

    Οι σκανδιναβικές κεντρικές τράπεζες είναι σαφείς στους χαρακτηρισμούς τους σχετικά με το bitcoin. Ο Lars Rohde, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Δανίας, το χαρακτηρίζει επικίνδυνο. Ο Stefan Ingves, της σουηδικής Riksbank, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το bitcoin μπορεί να θεωρηθεί νόμισμα. Αντίθετα, αναφέρθηκε σε αυτό ως ένα “κερδοσκοπικό εικονικό περιουσιακό στοιχείο του οποίου η αξία δεν έχει καμία εγγύηση”. Η Νότια Κορέα μπορεί να απαγορεύσει εντελώς τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών αναφέρει ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

    Η απαγόρευση της Nordea θα ισχύσει από τις 28 Φεβρουαρίου 2018. Η τράπεζα είχε περίπου 31.500 υπαλλήλους στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2017. Η νέα πολιτική αναφέρει ότι οι υπάλληλοι που έχουν ήδη bitcoin, μπορούν να τα κρατήσουν. 

    Η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, η Danske Bank έχει κάνει σύσταση στο προσωπικό να αποφεύγει τις συναλλαγές σε bitcoin, ωστόσο δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην λήψη αποφάσεων για γενική απαγόρευση.

    Οι πελάτες

    H Danske Bank δεν παρέχει στους πελάτες της υπηρεσίες συναλλαγών σε bitcoin ή τα προϊόντα αυτού. “Λόγω της έλλειψης διαφάνειας στα διάφορα κρυπτονομίσματα, αποφασίσαμε να μην παρέχουμε τη δυνατότητα συναλλαγών στις επενδυτικές μας πλατφόρμες”, επισημαίνει ο εκπρόσωπος τύπου της τράπεζας Kenni Leth.

    Από την πλευρά της η Nordea, “παρέχει πρόσβαση στους πελάτες σε όλες τις αγορές, όπως ο Nasdaq”. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι εκ των πελατών πραγματοποιούν μόνοι τους συναλλαγές μπορούν να αγοράσουν προϊόντα που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα μέσα από τις πλατφόρμες της τράπεζας, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της τράπεζας τους “επισημαίνουμε ότι δεν συνιστούμε τέτοιους είδους τοποθετήσεις”.

    Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής, η Nordea είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που επιβάλει τέτοια απαγόρευση.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ