• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ανησυχία στις αυτοκινητοβιομηχανίες από τη «βουτιά» στις πωλήσεις στην Ευρώπη

    • Bloomberg


    Οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη υποχώρησαν αισθητά τον Αύγουστο, επιδεινώνοντας τα βάσανα μιας βιομηχανίας που παλεύει με την υποτονική ζήτηση σε βασικές αγορές και την πρόκληση της προώθησης των ηλεκτρικών οχημάτων.

    Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,4%, στη μεγαλύτερη πτώση για φέτος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Η πτώση οφείλεται εν μέρει στην εξαιρετικά υψηλή αύξηση κατά τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, καθώς οι κατασκευαστές είχαν λανσάρει εσπευσμένα τα μοντέλα τους εν όψει των αυστηρών νέων κανόνων για τις δοκιμές εκπομπών ρύπων. Τα τελευταία στοιχεία οδήγησαν τις μετοχές της Volkswagen κατά 0,4% χαμηλότερα στο άνοιγμα της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη και της BMW κατά 0,3% χαμηλότερα.

    Τα τρέχοντα προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία πλήττουν ιδιαίτερα τη Γερμανία, αλλά υπάρχουν ενδείξεις αδυναμίας στη μεταποίηση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 1,1% από 1,9% το 2018, που θα ήταν η χειρότερη επίδοση εδώ και έξι χρόνια.

    Η αδυναμία της βιομηχανίας δεν είχε δραματικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας μέχρι τώρα. Εάν αυτό αλλάξει και η ανεργία αρχίσει να αυξάνεται, αυτό θα σηματοδοτήσει μία κλιμάκωση της σοβαρότητας της επιβράδυνσης. Θα έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις αυτοκινήτων, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις μεγάλες αγορές.

    Εκτός από τον κίνδυνο ύφεσης στη Γερμανία, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν επίσης μία επιβράδυνση στην κινεζική αγορά αυτοκινήτων. Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις κατά το τρέχον έτος μειώθηκαν κατά 3,2% και οι πέντε μεγαλύτερες αγορές της ηπείρου όλες συρρικνώθηκαν τον Αύγουστο, με την Ισπανία και τη Γαλλία να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες επιβραδύνσεις.

    Οι δυσκολίες της βιομηχανίας έχουν λάβει κεντρική θέση στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, όπου χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν πολιτική και εταιρική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο επικεφαλής της ομάδας πίεσης των αυτοκινητοβιομηχανιών της Γερμανίας ανακοίνωσε επίσης απροσδόκητα την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα.

    Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην έκθεση παρουσίασαν τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα τους, τα οποία θα αποδειχθούν κρίσιμα τους ερχόμενους μήνες, καθώς οι εταιρείες κάνουν αγώνα δρόμου ηια να τηρήσουν τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο Carlos Tavares, επικεφαλής της ACEA και διευθύνων σύμβουλος της Groupe PSA, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα περισσότερες υποδομές φόρτισης, ώστε να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να αγοράσουν τα οχήματα.

    Η Nissan Motor και η Fiat Chrysler Automobiles σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση στις πωλήσεις του Αυγούστου, κατά 47,5% και 26,5% αντίστοιχα.

    Οι αύξηση πωλήσεων στην Ευρώπη το μήνα Ιούλιο, μία μόνο από τις δύο μηνιαίες ανόδους τους τελευταίους 12 μήνες, ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου χάρη στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ανέφερε η ένωση. Μόνο η Γερμανία εμφάνισε θετική ανάπτυξη τον μήνα αυτό μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

    Μετά την ώθηση του Αυγούστου του 2018, οι πωλήσεις μειώθηκαν δραματικά συνολικά και δεν κατάφεραν να ανακάμψουν έκτοτε, με την ένωση να προβλέπει πτώση κατά 1% για το έτος.



    ΣΧΟΛΙΑ