• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ανατροπή στα βραβεία Όσκαρ λόγω πανδημίας. Τι αλλάζει στους όρους συμμετοχής

    • Bloomberg


    Η ομάδα που καθορίζει τους όρους συμμετοχής στα βραβεία Όσκαρ αποφάσισε να “χαλαρώσει” τους κανόνες για τις φετινές ταινίες λόγω των lockdown που επιβλήθηκαν, επιτρέποντας σε φιλμ που έκαναν πρεμιέρα σε πλατφόρμες ροής να διαγωνιστούν για τα πιο πολυπόθητα βραβεία της βιομηχανίας του θεάματος.

    Η αλλαγή ισχύει μόνο για ταινίες που επρόκειτο αρχικά να κυκλοφορήσουν στις κινηματογραφικές αίθουσες και μόνο για την επόμενη 93η απονομή των βραβείων, που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου. Οι παλιοί κανόνες θα επανέλθουν σε ισχύ μόλις ανοίξουν οι κινηματογράφοι,  δήλωσε την Τρίτη η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

    Οι αλλαγές των κανονισμών των Όσκαρ είναι σπάνιες και οι οδηγίες για τους διαγωνιζόμενους έχουν αποτελέσει πηγή διαμάχης, καθώς οι πλατφόρμες ροής όπως η Netflix Inc. ρίχνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε ταινίες μεγάλου μήκους και επιδιώκουν να διαγωνιστούν για τα κορυφαία βραβεία του Χόλιγουντ. Κανονικά, οι ταινίες πρέπει να κάνουν πρεμιέρα σε ένα θέατρο στην κομητεία του Λος Άντζελες και να εμφανίζονται για επτά συνεχόμενες ημέρες, παίζοντας τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως για να διαγωνιστούν στα Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου αυτού της καλύτερης εικόνας.

    Οι περισσότερες ταινίες του Netflix κυκλοφορούν μόνο στο διαδίκτυο, αλλά σε μερικές περιπτώσεις η ακαδημία έχει κάνει παραχωρήσεις.

    Με τις κινηματογραφικές αίθουσες να παραμένουν κλειστές στις ΗΠΑ, η ακαδημία αποφάσισε να επεκτείνει τα κριτήρια επιλογής, συμπεριλαμβάνοντας ταινίες που υποτίθεται ότι θα έκαναν πρεμιέρα στο σινεμά αλλά τελικά προβλήθηκαν για πρώτη φορά μέσω διαδικτύου. Τα φιλμ μπορεί επίσης να έχουν κάνει πρεμιέρα σε αίθουσες εκτός της κομητείας του Λος Άντζελες, όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και η Ατλάντα.

    Ως επί το πλείστον, τα στούντιο κυκλοφορούν τις ταινίες που θέλουν να προωθήσουν στα βραβεία στο τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής, λίγες μεγάλες παραγωγές έχουν κάνει ντεμπούτο στο διαδίκτυο, με τα στούντιο να καθυστερούν κυρίως τις μεγάλες πρεμιέρες τους. Το “Trolls World Tour” της Universal Pictures και το “Scoob! ” της Warner Bros παρέλειψαν τις προβολές στο σινεμά και ήταν διαθέσιμα για ενοικίαση νωρίτερα από το κανονικό.

    Η ακαδημία επισήμανε ότι όλες οι ημερομηνίες που σχετίζονται με την τελετή του 2021  μπορεί να αλλάξουν λόγω της πανδημίας. Επίσης, τόνισε ότι η 93η απονομή των Όσκαρ θα είναι η τελευταία στην οποία τα φυσικά DVD αποστέλλονται σε μέλη που ψηφίζουν. Στο μέλλον, πρέπει να αποστέλλονται ψηφιακά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.



    ΣΧΟΛΙΑ