• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αν όχι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, τότε ποιος; Οι υποψήφιοι κληρονόμοι του θρόνου της Βόρειας Κορέας

    • Bloomberg

    Κιμ Γιουνγκ Ουν


    Το μυστήριο που περιβάλλει την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη σειρά διαδοχής στη Βόρεια Κορέα, μετά από περισσότερα από οκτώ χρόνια που ανέλαβε ο ίδιος την εξουσία.

    Ενώ η οικογένεια Κιμ κυβέρνησε για επτά δεκαετίες μεταβιβάζοντας την εξουσία στους άνδρες κληρονόμους όπως ισχύει και σε άλλες κληρονομικές δυναστείες, ο 36χρονος Κιμ δεν έχει επιλέξει διάδοχο. Τα δικά του παιδιά είναι ακόμη μικρά και οι ενήλικοι που περιλαμβάνονται στην άρχουσα οικογένεια της χώρας αντιμετωπίζουν πιθανά εμπόδια στην άνοδο τους.

    Αυτοί είναι μερικοί πιθανοί υποψήφιοι για τη διαδοχή:

    Kim Yo Jong, η αδελφή

    Λίγο βασιλικός εκπρόσωπος, λίγο προσωπικός βοηθός, η Kim Yo Jong έχει αναδειχθεί ως ένας από τους στενότερους βοηθούς του μεγαλύτερου αδελφού της. Νωρίτερα αυτό το μήνα, επανήλθε ως αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Κορέας. Ως εκ τούτου, είναι το μόνο μέλος της οικογένειας Kim που βρίσκεται πιο κοντά σε ότι έχει να κάνει με την πραγματική δύναμη στο καθεστώς.

    Παρόλο που αποτέλεσε το πρώτο μέλος της άρχουσας οικογένειας που επισκέφτηκε τη Σεούλ και συνόδευσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στις συνόδους κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Χι Τζινπίνγκ της Κίνας, έχει επίσης εκτελέσει πιο κοινότοπα καθήκοντα όπως το να βοηθήσει τον ηγέτη να σβήσει ένα τσιγάρο κατά τη διάρκεια της στάσης του τρένου στην Κίνα. Το αν η πατριαρχική ελίτ της Βόρειας Κορέας θα υποστηρίξει μια σχετικά νεαρή γυναίκα, ως τον επόμενο “ανώτατο ηγέτη” της χώρας δεν είναι ξεκάθαρο.

    Ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ουν

    Ένας άντρας κληρονόμος αποτελεί την πιο συμβατική συνέχεια της διαδοχής σε μια δυναστεία, στην οποία ο προηγούμενος ηγέτης ήταν ο πατέρα του Κιμ, Kim Jong Il, και η οποία ιδρύθηκε από τον παππού του, Kim Il Sung. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η κατασκοπεία της Νότιας Κορέας, ο Kim παντρεύτηκε την Ri Sol Ju, πρώην τραγουδίστρια, το 2009 και πιστεύεται ότι έχει τρία παιδιά.

    Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει γίνει ακόμη επίσημα αναφορά για τα παιδιά από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας και το μεγαλύτερο εκτιμάται ότι είναι ο γιος του που γεννήθηκε το 2010, σύμφωνα με την εφημερίδα DongA Ilbo της Νότιας Κορέας. Ο Ντένις Ρόντμαν, ο πρώην αστέρας του μπάσκετ που επισκέφτηκε τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε το 2013 ότι είχε επίσης μία κόρη, με τον όνομα Ju Ae. Αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται ότι πιθανότατα θα έπρεπε ένα από τα παιδιά του να κυβερνήσει με τη μορφή του αντιβασιλέα μέχρι να ενηλικιωθεί.

    Kim Han Sol, ο ανιψιός

    Ο Kim Han Sol, γεννημένος το 1995, θα μπορούσε να γίνει ο ίδιος κληρονόμος, αν ο πατέρας του Kim Jong Nam, δεν είχε προβλήματα με τον Kim Jong Il, που είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί εξορία στο κινέζικο κέντρο τυχερών παιχνιδιών του Μακάο. Ο Kim Jong Nam ήταν ο μεγαλύτερος ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πιο σοβαρός αντίπαλός του, ο οποίος σύχναζε στα καζίνο και περιστασιακά επέκρινε το καθεστώς του νεότερου αδελφού του.

    Οποιεσδήποτε ελπίδες να επιστρέψει ο ότι ο Kim Han Sol στην Πιονγκγιάνγκ εξανεμίστηκαν το 2017, όταν ο πατέρας του δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ από δύο γυναίκες που έριξαν νευροτοξικό παράγοντα VX στο πρόσωπό του. Η κινεζική αστυνομία συνέλαβε αργότερα αρκετούς Βορειοκορεάτες που στάλθηκαν στο Πεκίνο με την υποψία ότι σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον Kim Han Sol, σύμφωνα με την εφημερίδα JoongAng Ilbo της Νότιας Κορέας. Η τοποθεσία του παραμένει άγνωστη.

    Kim Jong Chol, ο αδελφός

    Ο Kim Jong Chol, ο μόνος αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν που βρίσκεται εν ζωή,  είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί στην ηγεσία, καθώς έχει δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις κιθάρες παρά για την πολιτική. Ο Thae Yong Ho, ο πρώην Νο. 2 στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο, ο οποίος αυτομόλησε στη Νότια Κορέα, είπε κάποτε ότι ο μεγαλύτερος αδερφός του Κιμ «δεν έχει επίσημο τίτλο», προσθέτοντας ότι είναι «απλά ένας ταλαντούχος κιθαρίστας».

    Ο Kim Jong Il θεωρούσε ότι ο μεσαίος του γιος είχε “κοριτσίστικα χαρακτηριστικά”, σύμφωνα με άτομο που χρησιμοποιούσε το όνομα Kenji Fujimoto και ισχυρίζεται ότι υπήρξε ο προσωπικός σεφ για σούσι, του πρώην ηγέτη της Βορείου Κορέας. Το 2011, ο τηλεοπτικός σταθμός της Νότιας Κορέας KBS συνέλαβε τον Kim Jong Chol να απολαμβάνει μία συναυλία του Έρικ Κλάπτον στην Σιγκαπούρη. Λίγα πράγματα είναι γνωστά γι ‘αυτόν εκτός από το ότι σπούδασε στην Ελβετία και είναι οπαδός του επαγγελματικού μπάσκετ των ΗΠΑ, όπως ο αδερφός του.



    ΣΧΟΛΙΑ