• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Άμστερνταμ: Πρώτο σε συναλλαγές στην Ευρώπη – Ξεπέρασε και πάλι το Λονδίνο

    • Bloomberg


    Το Άμστερνταμ ανέκτησε την πρώτη θέση ως το μεγαλύτερο κέντρο διαπραγμάτευσης μετοχών στην Ευρώπη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ξεπερνώντας για άλλη μια φορά τον κύριο ανταγωνιστή του, το Λονδίνο.

    Κατά μέσο όρο διακινήθηκαν μετοχές αξίας 8,23 δισ. ευρώ (9,75 δισεκατομμύρια δολάρια) ημερησίως τον Αύγουστο, έναντι 7,63 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αγορές του Λονδίνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cboe Europe.

    Το Λονδίνο είχε ξεπεράσει το Άμστερνταμ ως το μεγαλύτερο κέντρο διαπραγμάτευσης μετοχών στην Ευρώπη τον Ιούνιο, για πρώτη φορά φέτος, αφού το Brexit ώθησε μεγάλο μέρος του όγκου συναλλαγών της πόλης σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Ωστόσο, διατήρησε το προβάδισμα μόνο ένα μήνα πριν το Άμστερνταμ επιστρέψει και πάλι στην κορυφή τον Ιούλιο.

    Τον Ιούλιο διακινήθηκαν μετοχές αξίας περίπου 8,86 δισ. ευρώ ημερησίως στο Άμστερνταμ και περίπου 8,67 δισ. ευρώ στα χρηματιστήρια του Λονδίνου.

    Η Βρετανία έχασε τα δικαιώματά της για πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 31 Δεκεμβρίου και το μπλοκ δεν επέτρεψε στους επενδυτές εντός των συνόρων του να κάνουν συναλλαγές με μετοχές εταιρειών όπως η Airbus και η BNP Paribas, από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η ΕΕ θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει ξανά την πρόσβαση αναγνωρίζοντας τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου ισοδύναμες με τις δικές της, αν και υπήρξαν ελάχιστα σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις.

    Οι μεταβολές του όγκου συναλλαγών μεταξύ των πόλεων είναι απίθανο να έχουν ουσιαστικά μεγάλο αντίκτυπο στους χρηματιστές και στις πλατφόρμες συναλλαγών. Οι μεγαλύτεροι παίκτες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, διαθέτουν χώρους συναλλαγών τόσο στο Λονδίνο όσο και στην ΕΕ, που τους επιτρέπουν διατηρήσουν μερίδιο της αγοράς, ανεξάρτητα από την τοποθεσία.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ