• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Άλμα στην τιμή του πετρελαίου έφερε η αναταραχή σε Ιράκ και Λιβύη

    άντληση πετρελαίου


    Πάνω από τα 65 δολάρια σκαρφάλωσε η τιμή του πετρελαίου καθώς καθώς οι διαταραχές του εφοδιασμού στο Ιράκ και στη Λιβύη αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για το πόσο ευάλωτη είναι η αγορά στους γεωπολιτικούς κινδύνους στις βασικές περιοχές παραγωγής.

    Τα συμβόλαια του εμπορεύματος σημείωσαν άνοδο άνω του 1,7% στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, αφού η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης σχεδόν διεκόπη, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις έκλεισαν έναν μεγάλο αγωγό, περιορίζοντας τις εξαγωγές της χώρας. Εν τω μεταξύ, στο Ιράκ, η παραγωγή σταμάτησε σε έναν τομέα την Κυριακή, με την τροφοδοσία να απειλείται και την αναταραζή να κλιμακώνεται και στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ.

    Oil has traded in an $8-a-barrel range this year on supply risks

    Η διπλή παρακώλυση στους δύο βασικούς παραγωγούς επανέφερε στο προσκήνιο τους κινδύνους εφοδιασμού, με τις αγορές πετρελαίου συνεχίζουν τη δραματική έναρξη που σημείωσαν το νέο έτος. Το Brent έχει σημειώσει διακύμανση κατά 8 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι αρχικοί φόβοι ότι η δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού από τις ΗΠΑ  θα απειλήσει τις εξαγωγές στη Μέση Ανατολή, έδωσαν τη θέση τους στην πεποίθηση ότι υπάρχει “μαξιλάρι” εφοδιασμού για τις αγορές.

    “Οι κίνδυνοι εφοδιασμού αποτελούν το βασικό οδηγό στην πορεία της τιμής του πετρελαίου – από τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μέχρι τη διακοπή της Λιβύης και τώρα της παραγωγής του Ιράκ σε ένα από τα βασικά πετρελαϊκά πεδία”, δήλωσε τηλεφωνικά ο Kim Kwangrae, αναλυτής εμπορευμάτων της Samsung Futures Inc. “Ενώ μια πιθανή αύξηση της παραγωγής του αργού από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα περιορίσει την περαιτέρω αύξηση του πετρελαίου, η αγορά θα συνεχίσει να κινείται συγκρατημένα λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή”.

    Το Brent σημείωσε άνοδο κατά 1,8% και διαπραγματεύονταν στο ICE στα 66 δολάρια το βαρέλι και στη Σιγκαπούρη στα 65,52 δολάρια. Τα συμβόλαια West Texas Intermediate ενισχύθηκαν κατά 2%, φτάνοντας στα 59,73 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέα Υόρκης.

    Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης θα περιοριστεί στα 72.000 βαρέλια ημερησίως, όταν οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι πλήρεις, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία National Oil Corp., από   1,2 εκατομμύρια βαρέλια και πλέον την ημέρα, που ήταν το Σάββατο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

     

    Iraq has been fastest-growing major OPEC oil producer

     



    ΣΧΟΛΙΑ